Blog - Zero Waste op reis? 8 tips!
Dilemma: Je wil de wereld zien, andere culturen proeven, je grenzen verleggen… zonder daarbij
een negatieve impact te hebben op ons klimaat, op onze planeet…
Impactloos reizen, dat kan jammer genoeg nooit helemaal maar jouw keuzes kunnen ook op reis
wel degelijk een verschil maken. Daarom polsten wij bij eco-warrior Laura Van De
Woestyne (@laurafromthedesert) naar haar top tips om duurzamer op vrijwilligersreis te
trekken!
"We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly." Anne-Marie Bonneau - Zero-Waste Chef
1. Babysteps
“Je hebt geen extreme levensmake-over nodig om milieuvriendelijker te leven.”, aldus Laura. Elke stap in de goede richting is belangrijk en dat geldt ook op reis. Ga de uitdaging aan en verander 1 gewoonte door een van de tips in deze blog?!
2. Refuse - Reduce - Reuse
Weiger ook op reis wat vervuilend en overbodig is. Zeg nee tegen plastic rietjes op café, een wegwerpbeker in de koffiebar en plastic winkelzakjes... Vervang door je eigen herbruikbare metalen rietjes, een navulbare coffee cup, je eigen duurzame bestekset en een stoffen totebag die je opduikt uit je dagrugzak.
3. Shampoo bar
Kies voor een shampoo bar op basis van natuurlijke, biologisch afbreekbare ingrediënten. Zo vermijd je plastic afval en voorkom je dat schadelijke chemische stoffen via de afvoer in onze waterwegen terechtkomen. De visjes danken je!
4. Koraalvriendelijke zonnecrème
Wist je dat heel wat zonnecrèmes oxybenzone bevatten? Deze stof is schadelijk voor koraal. Kies dus voor een zonnecrème met zink- of titaniumoxide in de plaats. Deze zijn heel wat vriendelijker voor het koraal (reefsafe). Breng je zonnecrème ook minstens 10 min. voor je het water in duikt aan.
5. Yuka app
Met deze app scan je voeding en verzorgingsproducten en kom je meer te weten over de ingrediënten. Zo krijg je een idee van de mogelijke effecten voor je gezondheid en voor ons milieu. De app kan je m.a.w. helpen bewuste keuzes te maken. Handig!
6. Go secondhand!
Wist je dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën is? Denk twee keer na voor je nieuwe kledij koopt. Om te vrijwilligen neem je sowieso liefst niet je beste kledij mee. Leen oude T-shirts bij vrienden of familie of tik tweedehands werkbroeken op de kop.
7. Happy Cow app
Dé app om op citytrip lekkere veggie/vegan opties te ontdekken én ineens een manier om een stad vanuit een andere invalshoek te verkennen. Waarom? Omdat vaker vegetarisch of vegan eten écht een verschil maakt voor onze planeet: minder waterverbruik, minder uitstoot van broeikasgassen, minder ontbossing voor veeteelt, …
8. Plan Plan Plan
Door vooraf stil te staan bij welke uitdagingen je op je reisweg tegen kan komen, kan je daar vooraf op inspelen en de juiste inpakkeuzes maken. Trek je op dagtocht en passeer je langs de markt? Zorg dan voor een herbruikbare draagtas om boodschappen in te stoppen. Of om Sean Patrick Flanery te citeren: "Do something today that your future self will thank you for"
Meer Bouworde blogt...
Vrijwilliger of voluntoerist?
Onze kijk op voluntoerisme
Duurzaamheid
11 manieren waarop Bouworde zich inzet voor duurzaamheid
Blog 3
Azië!
12 redenen om dit jaar als vrijwilliger naar Azië te reizen
Blog Corona
11 manieren om de COVID-19 quarantaine (nuttig) door te komen
Fondsenwerving
Fondsenwerving vanuit je eigen kot? Zo doe je dat!
Last minute reistips - 2021 edition!
9 Redenen om te vrijwilligen in Estland
5 tips voor next level storytelling
5 tip om met permacultuur aan de slag te gaan
Eerste hulp bij interculturele ongevallen
Terug van weggeweest - 11 reünietips