Bouworde Vlaanderen VZW

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Geschiedenis

Sinds 1953!

Op 6 april 2013 bestond Bouworde vzw 60 jaar. In die rijke periode bleek de organisatie een afspiegeling van wat in de loop van de geschiedenis gebeurde. Zoals nu jaarlijks meer dan duizend vrijwilligers in naam van Bouworde tijd vrijmaken om kansarmoede rechtstreeks of onrechtstreeks te bestrijden, was dat ook 60 jaar geleden al het geval.
Daarbij hadden maatschappelijke (r)evoluties in meer of mindere mate hun effect op de organisatie en haar werking. In deze bijdrage schetsen we haar evolutie en aantrekkingskracht tegen de achtergronden van een veranderende maatschappij.

Bouworde is steeds een kind van haar tijd geweest. Maar tegelijkertijd kon ze het nooit laten dwars te liggen. In de jaren '50 gingen we werken voor de overwonnen vijand die bovendien de oorlog begonnen was ('Eigen schuld, dikke bult!'). Nu nog gaan we gratis en voor niets werken ('Ben je helemaal gek geworden?') voor mensen die niet meekunnen, die uit de boot vielen, de zwakkeren, de marginalen ('Die profiteurs! Wie wil werken heeft geld genoeg!').
Bouworde is sinds haar start voor veel jongeren een eerste reactie geweest tegen de consumptiemaatschappij, tegen de wet van de sterkste. Ze komt concreet tegemoet aan het latente gevoel dat er meer onder de zon is dan alleen maar consumeren. Zeker als dat ten koste van anderen gaat....

Generaties met elkaar vergelijken is een weinig vruchtbare bezigheid. En we willen hier zeker niet vervallen in het cliché hoeveel beter het vroeger allemaal wel was. Zonder melancholisch te worden, mogen we vandaag vaststellen dat de Bouworde-idealen nog steeds overeind staan, dat de geest van verdraagzaamheid en samenwerking nog steeds honderden jongeren beweegt om zich solidair op te stellen voor wie het minder goed heeft en dat ze daar op eigen kosten een stuk van hun vakantie willen aan spenderen. De erfenis is veilig. Bouworde kan met vertrouwen vooruit kijken.

 

Schrijf je in!

Kalender

07/10 : Evaluatie groepsbegeleiders
Evaluatie voor jongeren die in 2017 een vrijwilligersreis vo ... meer info
07/10 : Preparee België - herfstkampen
  Voorbereidende vorming voor vrijwilligers die ... meer info
25/11 : Lancering Aanbod Vrijwilligersreizen 2018
25/11/2017 LANCERING VRIJWILLIGERSREIZEN 2018 Ben jij gebet ... meer info
Bekijk kalender

Nieuwsbrief

* verplichte velden
/ /

Doe meer

Er zijn verschillende mogelijkheden om méér te doen voor Bouworde vzw. Onder het motto 'vele handen maken licht werk' dragen wij alle initiatieven een bijzonder warm hart toe ... meer info