Project

Vrijwilligerswerk in Slovenië

Je tovert dit schilderachtige kasteeldomein om tot educatief en cultureel centrum

Het kasteel van Mirna, boven op een Sloveense heuveltop, dateert uit de 12e eeuw maar werd volledig verwoest tijdens WOII. De wederopbouw is nog gaande met de focus op natuurlijke bouwmethoden en duurzame oplossingen. Eens volledig heropgebouwd wordt dit een plek voor onderwijs, onderzoek, culturele evenementen, … Ze streven naar zelfvoorziening met eigen biologische voedselproductie en geneeskrachtige kruidentuinen.

In het voorjaar help je als vrijwilliger vooral met het klaarmaken van de grote tuinen. Planten, wieden, graven, … zijn dan je hoofdtaken.

In de zomerperiode is jouw hulp welkom bij de renovatie zelf. De taken zijn afhankelijk van de noden van het moment maar je gaat vooral aan de slag met klei en verf.

Intussen ontdek je de streek al wandelend. Ook een citytrip naar hoofdstad Ljubljana, het historische Maribor of een uitstap naar het mooie meer van Bled zijn aanraders!

Vrijwilligerswerk

In het voorjaar ligt de focus voor vrijwilligers vooral op de tuinen en de zuidhelling van het kasteel. Landschapsontwerp, planten, wieden en graven om het land voor te bereiden op voedselbossen en de terrassen vrij te maken van begroeiing van planten, evenals het ontwerpen en bouwen van "stadstuinieren" in de kasteelgalerijen.

In de zomer staat hulp bij renovatiewerkzaamheden centraal. Het bepleisteren van de kasteelmuren met natuurlijke materialen is een van de grote klussen die gedaan moet worden, evenals de bouw van werkplaatsen in de gewelfde ruimtes onder de galerijen. Taken kunnen variëren - flexibiliteit is essentieel: u kunt betrokken zijn bij verschillende projecten en technische zaken (ook afhankelijk van uw vaardigheden en kennis).

Praktisch

Verblijf

Het kasteel is nog steeds een bouwplaats.

Vrijwilligers worden gehost in ruime tenten op een weiland naast het kasteel met composttoilet en een open haard, koken op gasfornuizen. Douche, wasmachine en wifi zijn aanwezig in een huisje ca. 20 minuten lopen van het kasteel.
Bij slecht weer in april is er de mogelijkheid om ook in de woonkamer van de cottage te verblijven (slaapzaalstijl op matrassen op de vloer).
Het meenemen van een eigen slaapzak en eventueel campingmatras is essentieel.

Let op, er is nog geen stromend water op het project: drinkwater komt uit een bron en verschillende bronnen in de buurt.

De maaltijden zijn veelal biologische vegetarische maaltijden. 50% veganistisch en 50% vegetarisch eten.

Voor beide periodes: verwacht hier geen luxe, het is echt back to basic.

Reisgegevens

Je reist per openbaar vervoer naar Slovenië. Dat is een lange rit, daarom splitsen we die telkens op in twee.  
Tijdens de heenreis reis je eerst met de bus van Brussel tot Milaan. Je blijft (ongeveer) 24 uur in Milaan. Zo is er tijd om deze mooie stad te ontdekken.  De volgende dag reis je per bus verder naar Mirna.  
De terugkeer is gelijkaardig maar er is er een tussenstop voorzien in een Duitse stad (München of Frankfurt) en krijg je de mogelijkheid om de sfeer van een van deze steden op te snuiven.

Prijs

 • Inbegrepen
  Internationale trein en busrit, overnachting in Milaan of Frankfurt, accommodatie en eten tijdens de werkweek, administratie en voorbereiding, verzekering (reisbijstand-, annulatie-, ongevallenverzekering en burgerlijke aansprakelijkheid).
 • Niet inbegrepen
  Onvoorziene taksen en heffingen, accommodatie, eten en vervoer tijdens de vrije dagen, maaltijden, vervoer en bezienswaardigheden in milaan en Frankfurt, plaatselijke vervoerskosten (in Slovenië), persoonlijke medicatie en inentingen
 • Sociaal tarief
  Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte

Vrije tijd:

Vrije tijd is niet inbegrepen in de prijs.  Je kan wel kosteloos blijven slapen op jullie verblijfplaats tijdens de weekends. Tijdens de vrije momenten is een wandeltocht door de prachtige natuur (bij het project of richting Bled) en een citytrip naar Ljublijana een aanrader

Mee te nemen

 • slaapzak, matje 
 • werkkledij (stevige, waterdichte schoenen, zoals stapschoenen, werkhandschoenen, veiligheidsbril)
 • zaklamp / regenjas
 • toiletgerief / persoonlijke medicatie

Corona

Bouworde neemt heel wat extra maatregelen om alles veilig en gezond te laten verlopen en het financiële risico voor vrijwilligers tot een minimum te beperken.

Check alle maatregelen in ons Bouworde & Corona-dossier

 

Fondsenwerving

Er is geen fondsenwerving nodig.