Project

Vrijwilligerswerk in Roemenië

In het noorden van Roemenië, in de Bucovina streek, ligt Moldovita. Het dorp is vooral bekend voor zijn prachtig klooster. Samen met de groene vallei en het zicht op de bergen, maakt het van Moldovita een plaatje!

Taakomschrijving 
Van 2014 tot 2016 bouwden we aan een gemeenschapscentrum. In 2018 staken we onze handen uit de mouwen om de school te renoveren en dit jaar is de schoolbibliotheek aan de beurt! De overheid van Roemenië kijkt nauwelijks om naar het schooltje, hierdoor is er geld en werkende handen te kort. Jij helpt mee met het opknappen van de bibliotheek: muren afbreken, vloeren leggen, schilderen, … 

Daarnaast voorzie je samen met de plaatselijke jeugdbeweging activiteiten voor de jongeren van het dorp!

Vrije tijd 
Rondom Moldovita kunnen jullie prachtig wandelen door bossen en over heuvels en kunnen jullie een ritje maken met de oude stoomtrein van het dorp.
Je sluit je reis af met een citytrip in Cluj, een onverwachts hippe stad!

Praktisch

Programma: Je werkt ongeveer 6u per dag, ’s avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend trek je eropuit en ontdek je het land.

Verblijf: Je slaapt in een gemeenschapscentrum vlakbij het project, in aanvaardbare en veilige maar sobere omstandigheden. Je zorgt zelf voor een matje en slaapzak. WC is aanwezig.

Maaltijden: De maaltijden zijn traditioneel en worden voorzien door een kookploeg.

Reisgegevens: Jullie reizen met het vliegtuig naar Cluj en van daar reizen jullie per bus verder naar het project.

Reisdocumenten: Voor Roemenië volstaat je Belgische ID-kaart.

Reisgeneeskunde: Op bouwkamp is een ideaal moment om je in orde te stellen met je tetanusvaccinatie, verder zijn er geen specifieke inentingen nodig. Bouworde zorgt voor een basis EHBO. Eventuele medicatie neem je zelf mee.

Voorbereiding: Je wordt verwacht op de Preparee. Tijdens deze kennismakingsdag krijg je meer info over je project en het land en leer je je reisgenoten en kampbegeleiders kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Wanneer je inschrijving is afgerond kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte.

Fondsenwerving

Fundraising?
Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan deze vrijwilligersreis dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?
In de eerste plaats betaal je als deelnemer 50 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...) samen met je kampgenoten en kampbegeleiders. Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen. Op de Preparee (kennismakingsdag) plan je samen jullie actie. Uiteraard kan je zelf vooraf al acties opzetten.

Ter info
Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...) en dekt waar mogelijk bankkosten.

In 2019
Specifiek voor dit project zal het ingezamelde budget besteed worden aan alle materialen die jullie nodig zullen hebben voor de renovatie van de schoolbibliotheek én aan materialen voor de kinderanimatie.

Meer info? Stuur een mailtje naar [email protected]