Project

Vrijwilligerswerk in Portugal

Help je mee een pittoresk dorpje op te knappen?

Vila Franca da Serra is een pittoresk dorpje in centraal Portugal, met fantastische uitzichten op de Serra da Estrela (natuurreservaat) en de Torre (de hoogste berg van het land). Helaas heeft de economische crisis de streek hard getroffen, waardoor vele jongeren en gezinnen naar de stad trekken en vooral de oudere mensen achterblijven in het dorp. Ze kunnen er dus wel wat helpende handen gebruiken!

Taakomschrijving

Samen met het Vlaamse koppel Jan & Ellen - die een B&B uitbaten in Vila Franca - en met de dorpsgenoten, namen we de voorbije jaren het plaatselijke schooltje en andere dorpsgebouwen onder handen. De vrijwilligers renoveerden muren, schilderden hekken, kapten gevels af, voegden ramen, …  Dit jaar pakken we nog andere voorzieningen in het dorp aan, want de gemeente krijgt nauwelijks subsidies van de overheid. Daarnaast kan het ook zijn dat jullie aan de aanleg van brandwegen werken. Door het veranderende klimaat en de steeds meer voorkomende periodes van droogte, worden bosbranden namelijk een steeds groter probleem in de regio.

Vrije tijd

Het dorpje is gelegen aan een natuurreservaat waar jullie mooi kunnen gaan wandelen. Op wandelafstand van de slaapplaats vind je ook een rivier waar je naar hartenlust kan zwemmen of kajakken, bbq'en,... Jullie sluiten de reis af met een citytrip in Lissabon!

Praktisch

Programma

Je werkt ongeveer 6u per dag. ’s Avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend trek je eropuit en ontdek je het land.

Verblijf

Jullie kamperen op een veldje; wc en douche zijn aanwezig. Je zorgt zelf voor een matje, slaapzak en tent (af te spreken met je groepsgenoten).

Maaltijden

Er wordt voor jullie gekookt in het gemeenschapscentrum, maar er wordt wel gevraagd een handje te helpen bij de afwas.

Reisgegevens

Jullie reizen met het vliegtuig naar Lissabon en van daar per trein tot aan het project.

Reisdocumenten

Voor Portugal volstaat je Belgische ID-kaart. Bouworde vraagt tijdig het kaartnummer van je identiteitskaart op om treintickets te kunnen boeken.

Reisgeneeskunde

Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je basisvaccinaties. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. mogelijke extra vaccinaties (hepatitis B, pneumokokken, ...). Bouworde zorgt voor een basis EHBO-kit, eventuele medicatie neem je zelf mee.

Voorbereiding

Je wordt verwacht om deel te nemen aan de Preparee. Tijdens dit kennismakingsmoment krijg je meer info over Bouworde & jouw specifieke vrijwilligersreis en leer je je groepsgenoten kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Wanneer je inschrijving afgerond is, kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Prijs

Je deelnemersbijdrage is een totaalprijs voor de hele reis (incl. vlucht, vrije tijd, ...). Volgende zaken zijn in deze kostprijs NIET inbegrepen: onverwachte taksen en heffingen van de vervoersmaatschappij, reisdocumenten, kosten voor vaccinatie vooraf, medicatie, persoonlijke uitgaven ter plaatse zoals souvenirs en extra drankjes, ... . Voorzie dus zelf ook nog wat zakgeld.

  • Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte
  • In schijven betalen: bij Bouworde is het zeker ook mogelijk om het bedrag in schijven te betalen. Indien je dat wenst, stuur je een mailtje naar Barbara.

Corona

Bouworde doet er alles aan om jouw vrijwilligersreis veilig en gezond te laten verlopen. Lees er alles over in ons Bouworde & corona-dossier.

Meer info? Stuur een mailtje naar Barbara.

Fondsenwerving

Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf geld in te zamelen, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan deze vrijwilligersreis dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?

In de eerste plaats betaal je als deelnemer aan dit kamp 50 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...) samen met je kampgenoten en begeleiders. Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen. Op de Preparee (kennismakingsdag) plan je samen jullie actie(s), maar uiteraard kan je zelf vooraf ook al acties opzetten. Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...) en dekt waar mogelijk bankkosten.

Meer info?

Bekijk zeker het document Tips & Tricks fondsenwerving dat je terugvindt via je Bouwordeaccount (eenmaal je betaald hebt). Nog extra vragen? Stuur dan zeker een mailtje naar Barbara.