Project

Vrijwilligerswerk in Portugal

Vila Franca da Serra is een pittoresk dorpje in centraal Portugal, met fantastische uitzichten op de Serra da Estrela (natuurreservaat) en de Torre (de hoogste berg van het land). Helaas heeft de economisch crisis de streek hard getroffen, vele jongeren en gezinnen trekken weg naar de stad, waardoor vooral de oudere mensen achterblijven.


Taakomschrijving

Samen met het Vlaamse koppel Jan & Ellen, die een B&B uitbaten in Vila Franca en met de dorpsgenoten namen we in 2017 het plaatselijke schooltje onder handen en in 2018 diverse andere dorpsgebouwen. De vrijwilligers renoveerden hekken, schilderden muren, kapten gevels af, voegden ramen, …  Dit jaar pakken we nog andere voorzieningen in het dorp aan, de gemeente krijgt immers nauwelijks subsidies van de overheid. Daarnaast is er ook mogelijkheid om aan de bouw van brandwegen te werken. Door het veranderende klimaat en de steeds meer voorkomende periodes van droogte, worden bosbranden een steeds groter probleem in de regio.

Vrije tijd
Het dorp is gelegen aan een natuurreservaat waar jullie kunnen gaan wandelen. In de buurt van jullie slaapplaats vind je ook een rivier waar je naar hartenlust kan zwemmen of kajakken, jullie plannen zelf mee jullie uitstapjes! Een citytrip in Porto staat zeker en vast ook op het programma!

Praktisch

Programma: Je werkt ongeveer 6u per dag. ’s Avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend trek je eropuit en ontdek je het land.

Verblijf: Je verblijft in tentjes die je zelf meeneemt. WC en douche zijn aanwezig.

Maaltijden: Er wordt voor jullie gekookt in het gemeenschapscentrum, er wordt wel gevraagd een handje te helpen bij de afwas.

Reisgegevens: Jullie reizen met het vliegtuig naar Porto, van daar ga je per trein tot op het project.

Reisdocumenten: Voor Portugal volstaat je Belgische ID-kaart.

Reisgeneeskunde: Op bouwkamp is een ideaal moment om je in orde te stellen met je tetanusvaccinatie, verder zijn er geen specifieke inentingen nodig. Bouworde zorgt voor een basis EHBO. Eventuele medicatie neem je zelf mee.

Voorbereiding: Je wordt verwacht op de Preparee. Tijdens deze kennismakingsdag krijg je meer info over je project en het land en leer je je reisgenoten en kampbegeleiders kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Wanneer je inschrijving is afgerond kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte.

Fondsenwerving

Fundraising?
Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan deze vrijwilligersreis dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?
In de eerste plaats betaal je als deelnemer 50 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...) samen met je kampgenoten en kampbegeleiders. Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen. Op de Preparee (kennismakingsdag) plan je samen jullie actie. Uiteraard kan je zelf vooraf al acties opzetten.

Ter info
Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...) en dekt waar mogelijk bankkosten.

In 2019
Specifiek voor dit project zal het ingezamelde budget besteed worden aan alle materialen die jullie nodig zullen hebben.

Meer info? Stuur een mailtje naar [email protected]