Project

Interesse in dit kamp? Je kan je inschrijven via de aanmeldknop. 

Vrijwilligerswerk in België

Geef een ontmoetings- en actieplek voor mensen in armoede een opknapbeurt

 ATD Vierde Wereld strijdt samen met mensen in armoede voor een wereld zonder armoede en sociale uitsluiting. ATD staat voor All Together for Dignity = Samen voor Waardigheid. De Beweging organiseert met haar vrijwilligers heel diverse projecten samen en in overleg met mensen in armoede. Hen betrekken en hun waardigheid bevestigen is heel belangrijk, met als leidraad de mensenrechten en ‘we laten niemand achter’.

ATD Vierde Wereld Vlaanderen is een bovenlokale vereniging waar mensen in armoede het woord nemen met verschillende lokale groepen in Vlaanderen en Brussel. Het Vlaams secretariaat bevindt zich in Brussel (Etterbeek). ATD Vierde Wereld is ook internationaal aanwezig op vijf continenten in 33 landen.

Een van de acties van ATD Vierde Wereld is de volksuniversiteit: mensen in armoede komen samen om maatschappelijke thema’s te bespreken. Voorstellen of signalen worden later doorgegeven aan politici. Daarnaast is er ook de straatbibliotheek: een culturele actie voor kinderen uit kwetsbare wijken met animatie rond boeken. Op een plein of stoep kijken animatoren samen met de kinderen in boeken, lezen verhalen voor of spelen verhalen na. Het vormt een goede toegangspoort tot de ouders en brengt de vereniging belangrijke kennis bij over wat er speelt in de buurt.

Deze zomer kan ATD Vierde Wereld hulp gebruiken bij het onderhoud en het opfrissen van het Vierde Wereldhuis in Brussel. Dat gebouw wordt gebruikt als kantoor, maar ook als ontmoetingsplek en ruimte voor workshops en allerlei actiewerkgroepen. Naast het vrijwilligerswerk wordt er tijdens dit kamp ook tijd gemaakt om de organisatie te leren kennen en bij te leren over wat armoede met mensen doet en de maatschappelijke oorzaken. Er is veel kans tot uitwisseling over manieren waarop we ook als gewone burgers het tij kunnen helpen keren.

Taakomschrijving

  • Veel schilderwerk (muren van trappenhal, ontmoetingsruimte in de kelder, meubilair, …)
  • Houten trap vernissen
  • Aangevuld met werk in de tuin: oogsten in de moestuin, onkruid wieden, eventueel houten constructies maken, …
  • Raamdecoratie (quotes op het raam schrijven of iets met graffiti als er creatief talent in de groep zit)

Jullie werken van 9u tot 16u met de nodige pauzes tussendoor. De vrije tijd na de uren kunnen jullie zelf invullen. ATD Vierde Wereld zal uitwisseling met enkele van haar actieve leden en verschillende educatieve momenten voorzien om de vereniging en Brussel beter te leren kennen. 

Praktisch

Verblijf

Jullie verblijven in het Vierde Wereldhuis in een slaapkamer met enkele bedden. Afhankelijk van de grootte van de groep kunnen er matrassen worden bijgelegd. Jullie kunnen daar gebruik maken van het sanitair. Zelf voorzien: slaapzak, matrasovertrek en kussensloop. In de keuken kunnen jullie zelf koken met de ingrediënten die voorzien zijn. Later in de week kunnen jullie eventueel zelf inkopen gaan doen met een budget dat jullie krijgen. Bij aankomst voorziet het team een maaltijd voor de deelnemers!

Reisgegevens

Afspraak om 16u30 aan het centraal station van Brussel. Van daaruit reizen jullie in groep via het openbaar vervoer verder naar het project.

Voorbereiding

Je wordt verwacht om deel te nemen aan een (al dan niet virtuele) Preparee. Tijdens dat kennismakingsmoment krijg je meer info over je project en wat er van je verwacht wordt. Wanneer je inschrijving afgerond is, kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Prijs

  • Inbegrepen: Accommodatie en eten tijdens de werkweek, administratie, voorbereiding en bijkomende verzekering.
  • Niet inbegrepen: Vervoer naar het project.
  • Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Lotte

Belangrijk    

Aanwezigheid: Enkel vrijwilligers die de volledige periode aanwezig kunnen zijn, kunnen deelnemen. Het is dus niet mogelijk om later aan te sluiten en/of vroeger terug naar huis te gaan.

Corona

Op dit moment zijn er voor België geen specifieke reisvoorwaarden van kracht, maar weet dat wijzigingen steeds mogelijk zijn. Bouworde informeert je hier tijdig over. Je bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig laten afnemen van de nodige testen en/of het bijhorende papierwerk indien nodig. Lees in ons Bouworde & corona-dossier hoe Bouworde er alles aan doet om jouw vrijwilligersreis veilig en gezond te laten verlopen.