Project

Vrijwilligerswerk in België 

Renoveren van een sociale boerderij samen met jonge vluchtelingen en internationale vrijwilligers

De Heerlijkheid van Heule, nabij Kortrijk, is een open ecologische hoeve waar jongeren in probleemsituaties terecht kunnen om er via het werk op de boerderij hun dag zinvol te besteden. Op deze boerderij staat kleinschalige en biologische landbouw centraal. Jongeren kunnen er meewerken op het veld (groenten kweken en oogsten), helpen bij het voederen van de koeien en kleinvee, klussen in de stallen … Daarnaast wordt er op deze boerderij ook trainingen en naschoolse begeleiding georganiseerd voor de jongeren én zijn er twee studio’s voor crisisopvang. Er is ook een gemeenschappelijke keuken, een bakkerij, een hoevewinkel, een houtatelier …

Op het domein staat een historisch gebouw dat ze beetje bij beetje renoveren. In het vernieuwde gebouw plannen ze gezinsbegeleiding te bieden aan jonge gezinnen in moeilijkheiden. Samen met lokale vrijwilligers van het project, internationale vrijwilligers en jonge asielzoekers ga je aan de slag. De zolder isoleren, een trap maken, muren bepleisteren … behoren tot je takenpakket. Tussendoor kan je ook meehelpen op de boerderij zelf.

Dit kamp gaat door met de steun van het European Solidarity Corps. Dit wil zeggen dat het helemaal gratis is! Je betaalt bij inschrijving als waarborg 50EUR aan Bouworde, dat je na deelname terugkrijgt. Transportkosten worden ook terugbetaald en zelfs vrijetijdsactiviteiten zijn inbegrepen in het kamp!

Vrijwilligerswerk

Deze zomer staan er voornamelijk ecologische klusjes op het programma. Het project plant een zonneboiler te installeren, een windmolen te bouwen en /of enkele droogtoiletten ineen te zetten. Daarnaast kunnen er tussendoor ook kleine klussen op het domein uitgevoerd worden en kan er meegeholpen worden op het land (bv. planten/oogsten groenten, brood bakken …).

Praktisch

Verblijf

Vrijwilligers slapen in kamers van de boerderij. Ze moeten zelf een matje en slaapzak meenemen. Er zijn in het gebouw enkele douches en toiletten aanwezig. Er worden drie maaltijden per dag klaargemaakt door vrijwilligers van het project.

Reisgegevens

Afspraak op zondagavond 17u aan het station van Kortrijk. Hier worden de vrijwilligers opgehaald door een medewerker van het project. Het einde van jullie vrijwilligersproject is voorzien op zondag rond 17u.

Prijs

  • Inbegrepen

Accommodatie en eten tijdens de werkweek, administratie, voorbereiding en bijkomende verzekering.

  • Niet inbegrepen

Vervoer naar het project en vrije tijd. Deze kosten krijg je terugbetaald als je kassaticketjes bijhoudt. 

  • Sociaal tarief

Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte

Vrije tijd

In het weekend verblijf je met de groep op het project, maar wordt er niet gewerkt. Jullie kiezen samen in groep wat jullie op de weekenddagen doen. Ga samen op stap in Kortrijk en/of Brugge, neem een duik in het Gavermeer of trek er samen met de fiets een dag op uit.

Corona

Bouworde neemt heel wat extra maatregelen om alles veilig en gezond te laten verlopen en het financiële risico voor vrijwilligers tot een minimum te beperken.

Check alle maatregelen in ons Bouworde & Corona-dossier.

Fondsenwerving

Voor dit project hoef je geen fondsen te werven. 

Foto's: Jint vzw/Vonk Design