Project

Vrijwilligerswerk in België 

Bouw je mee aan een natuurcentrum voor "buitengewone" mensen in het Meerdaalwoud?

vzw Waaranders werd opgericht in juli 2019 als een plek voor ‘buitengewone mensen en gewone buitenmensen’, in het boswachtershuis van boswachter op rust Chris en zijn vrouw Helen. Het domein bevindt zich pal op de taalgrens, langs het Meerdaalwoud in Bierbeek.

Als boswachter zette Chris zich in om natuurbeleving toegankelijk te maken voor ‘buitengewone’ mensen (andersvaliden en kwetsbare mensen in de samenleving). Dit werk wil hij nu, samen met zijn vrouw, verderzetten via vzw Waaranders. De vzw heeft als doel het aanbieden en delen van kleinschalige, groothartige natuurbeleving voor buitengewone mensen en gewone buitenmensen. Hierbij worden ook professionelen uit de (psychische) gezondheidszorg betrokken, die met hun cliënten in en met de natuur werken ter bevordering van geestelijke en fysiek welzijn.

De activiteiten die ze aanbieden zijn low impact, benutten maximaal de ecosysteemdiensten die natuur levert voor het mentale en fysieke welzijn van de bezoekers. De werking is opgebouwd rond natuur beleven, verwondering wekken, natuur (her)ontdekken, verbinding voelen, onthaasten, al doende leren, samen plezier maken, … De ligging van de site aan de rand van Meerdaalwoud is daarvoor de ideale uitvalsbasis. De vzw is nog volop aan het werken om het domein verder duurzaam uit te bouwen en in te richten, met veel aandacht voor zowel biodiversiteit als de (zorgbehoevende) bezoekers.

Is deze vrijwilligersreis iets voor jou? Inschrijven kan vanaf 27/11 via de aanmeldknop bij dit kamp.

Vrijwilligerswerk

De vzw is nog jong, dus er is nog heel wat renovatiewerk op de site. Voor het bouwkamp in juli 2022 plannen ze:

- Houten afdak maken

- Houten terras aanleggen

- Sanitair blok afwerken

- Boomhut restaureren

- Bijenhal maken

Daarnaast kan er ook altijd in de bloementuin gewerkt worden (bloemen plukken, wieden, ...).

Praktisch

Verblijf:      

Je verblijft in tentjes in de tuinen van het project. Je neemt dus je eigen tent, slaapzak en slaapmatje mee. Voor het kamp wordt een buitendouche geïnstalleerd. Het project voorziet drie maaltijden per dag voor de vrijwilligers.

Opgelet, het hele domein (gelegen in het Meerdaalwoud) is een strikt rookvrije zone.

Dit is een unplugged bouwkamp: het is de bedoeling om tijdens het kamp je smartphone links te laten liggen. 

Reisgegevens:

Afspraak op zondagavond om 18u aan het station van Leuven. Van daaruit nemen jullie samen de TEC-bus naar het project. Aan de bushalte worden jullie onthaald door het project. Het einde van het kamp is voorzien op zondagmiddag. 

Prijs

  • Inbegrepen

Accommodatie en eten tijdens de werkweek, administratie, voorbereiding en bijkomende verzekering.

  • Niet inbegrepen

Vervoer naar het project.

  • Sociaal tarief

Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte

Corona

Bouworde neemt heel wat extra maatregelen om alles veilig en gezond te laten verlopen en het financiële risico voor vrijwilligers tot een minimum te beperken.

Check alle maatregelen in ons Bouworde & Corona-dossier.

Fondsenwerving

Voor dit kamp hoef je geen fondsen in te zamelen.