Project

De Peperfabriek in Antwerpen-centrum wil wat meer kruiding geven aan de maatschappij en het leven. Ze biedt plaats aan verschillende sociale projecten en organiseert workshops en lezingen. Gelijkgezinden kunnen elkaar hier ontmoeten. Het wil een warm nest worden voor sociale actie waar de jonge generaties zich thuis voelen. Een plek waar iedereen met een idee dat onze samenleving verbetert, terecht kan. Een plaats waar men kan werken aan een mooiere toekomst, waar iedereen welkom is en duurzaamheid, diversiteit en inclusie centraal staan.

Wat De Peperfabriek doet

  • lezingen over actualiteit, geschiedenis, filosofie, wetenschap, kunst en cultuur, ...
  • Taal-Onthaal voor nieuwkomers die elders nergens terecht kunnen om Nederlands te leren
  • Wekelijkse activiteiten (computerles, jeugdwerking, taallessen, ...) voor vluchtelingen
  • Open cafétaria voor diverse groepen: Filmcafé, Filosofisch café, Atelier meditatie, ...
  • onthaal burgerinitiatieven als Students for climateWerkprojecten voor nieuwkomers, ...

Tijdens deze vrijwilligersreis ga je samen met  Syrische vluchtelingen aan de slag. Een unieke kans om deze zomer in eigen land een interculturele uitwisseling te ervaren.  

Intussen kunnen jullie het bruisende Antwerpen en bijhorende bezienswaardigheden (MAS, Red Star Line Museum, ...) ontdekken. Ook een bezoek aan een synagoge kan geregeld worden.

Vrijwilligerswerk

Het huis heeft na 30 jaar een grondige opknapbeurt nodig.

Het betreft de (her)inrichting van lokalen, d.w.z. hoofdzakelijk schilderwerken, verlichting ophangen en kleine timmerwerken. Daarnaast behoren kleine afbraakwerken, een atelier opruimen, kelder leegmaken, muren afspruiten met hogedrukreiniger, ... tot de mogelijke taken.

Een architect geeft leiding aan de werkzaamheden.

Bovendien krijg je de kans om te proeven van de dynamische broeihaard die deze organisatie is.

Praktisch

Verblijf

Vrijwilligers slapen in een lokaaltje op het project in hartje Antwerpen. Ze moeten zelf een matje en slaapzak meenemen. Er zijn in het gebouw douches en toiletten aanwezig. Dagelijks staan 2 vrijwilligers van de groep in voor het eten. Er is een keuken aanwezig en een winkel in de buurt.

Reisgegevens

Afspraak op zondagavond 17u aan het station Antwerpen-Berchem. Vandaaruit wandelen jullie samen naar het project. Het project ligt op een kwartier wandelen van station Antwerpen-Berchem.  Het einde van jullie vrijwilligersproject is voorzien op vrijdag rond 17u.

Prijs

  • Inbegrepen

Accommodatie en eten tijdens de werkweek, administratie, voorbereiding en bijkomende verzekering.

  • Niet inbegrepen

Vervoer naar het project en vrije tijd.

  • Sociaal tarief

Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte.

Vrije tijd

In het weekend verblijf je met de groep op het project, maar wordt er niet gewerkt. Jullie kiezen samen in groep wat jullie op de weekenddagen doen. 

Een bezoek aan bruisend Antwerpen mag uiteraard niet ontbreken. Struin door hartje Antwerpen, bezoek het imposante MAS of het boeiende Red Star Line Museum, ... Of proef van de evenementen van de Zomer van Antwerpen, rust uit in het nabijgelegen stadspark, ... Ook een bezoek aan een synagoge behoort tot de mogelijkheden!

Corona

Bouworde neemt heel wat extra maatregelen om alles veilig en gezond te laten verlopen en het financiële risico voor vrijwilligers tot een minimum te beperken.

Check alle maatregelen in ons Bouworde & Corona-dossier.

Fondsenwerving

Voor dit bouwkamp hoef je geen fondsen in te zamelen.