Project

Neem deze zomer deel aan een 100% Belgische vrijwilligersreis! Bouworde vzw, een Vlaamse organisatie, en Javva asbl, onze Franstalige tegenhanger, slaan de handen in elkaar en organiseren deze unieke vrijwilligersreis. In een gemengde groep van Vlaamse en Waalse vrijwilligers en jonge asielzoekers ga je aan de slag op twee projecten: in Doornzele (Gent) en in Wépion (provincie Henegouwen). Uitwisseling ten top!

Het bouwkamp begint in Wépion, een dorpje nabij Namen. Op de bioboerderij Vevy Wéron wonen en werken een dertigtal mensen die zich dagdagelijks bezig houden met agro-ecologie. Ze kweken groenten en fruit, onderhouden koeien, varkens, ... en maken eigen kaas en brood. Vrijwilligers zijn er welkom om mee te helpen op de boerderij, maar ook om mee te bouwen aan een grote bio-klimatische serre.

De tweede week reis je naar Doornzele, waar je verblijft op het domein van Buiten Beeld, een plaats waar jongeren welkom zijn voor alternatieve dagbesteding. Jongeren krijgen er de ruimte om te zoeken naar zichzelf zonder oordeel. Op het domein zelf is er nog een heel wat renovatiewerk te doen. Zo willen ze het oude klooster renoveren om open te stellen voor de jongeren en zijn er nog heel wat projectjes verder af te werken in de tuinen en de moestuin.

Vrijwilligerswerk

In Doornzele:

  • Renovatiewerken aan het klooster, het bijgebouw, de serre, …
  • Tuinwerk

In Wépion:

  • meewerken in de boerderij
  • constructie van een grote bio-klimatische serre

Praktisch

Verblijf

In Doornzele  slapen de vrijwilligers in een zaaltje in het klooster (matjes en slaapzakken zelf meenemen). Sanitair (douche + toiletten) kunnen binnen gebruikt worden.

In Wépion moet de slaapplaats nog bevestigd worden. Deze informatie volgt zo snel mogelijk!

Reisgegevens

Afspraak op maandagvoormiddag aan het station in Namen. Daar nemen jullie samen de bus naar Wépion. Op maandag 23/8 reizen jullie naar Gent-Sint-Pieters, waar een projectmedewerker jullie komt oppikken. 

Prijs

  • Inbegrepen

Alles is inbegrepen: accommodatie, eten, administratie, voorbereiding, bijkomende verzekering, vervoer heen- en terug naar projecten met de trein, vrije tijd. 

  • Niet inbegrepen

Eventueel souvenirs, extra drankjes, ... 

  • Sociaal tarief

Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte

Vrije tijd

In het weekend verblijf je met de groep op het project, maar wordt er niet gewerkt. Jullie kiezen samen in groep wat jullie op de weekenddagen doen. In het eerste weekend kunnen jullie Namen en omstreken ontdekken, het tweede weekend is Gent aan de beurt, of misschien Brugge of de Blaarmeersen?

Fondsenwerving

Voor dit project hoef je geen fondsen te werven.