Project

De Heerlijkheid van Heule, nabij Kortrijk, is een open ecologische hoeve waar jongeren in probleemsituaties terecht kunnen om er via het werk op de boerderij hun dag zinvol te besteden. Op deze boerderij staat kleinschalige en biologische landbouw centraal. Jongeren kunnen er meewerken op het veld (groenten kweken en oogsten), helpen bij het voederen van de koeien en kleinvee, klussen in de stallen … Daarnaast wordt er op deze boerderij ook trainingen en naschoolse begeleiding georganiseerd voor de jongeren én zijn er twee studio’s voor crisisopvang. Er is ook een gemeenschappelijke keuken, een bakkerij, een hoevewinkel, een houtatelier …

Op het domein wil men deze zomer een historisch gebouw renoveren zodat gezinnen in moeilijkheden er alternatieve gezinsbegeleiding kunnen krijgen. De rest van het gebouw wordt omgetoverd tot polyvalente ruimte. Samen met lokale vrijwilligers van het project, internationale vrijwilligers en jonge asielzoekers ga je aan de slag. De zolder isoleren, een trap maken, muren bepleisteren … behoren tot je takenpakket. Tussendoor kan je ook meehelpen op de boerderij zelf.

Vrijwilligerswerk

Op het domein bevindt zich een oude cichoreidrogerij (voorloper van koffie). Het is een historisch en beschermd gebouw. Deze zomer wil men een deel van dit gebouw renoveren. Er staat dus stevig technisch werk op het programma. Samen met lokale vrijwilligers, internationale vrijwilligers en jonge vluchtelingen gaan jullie aan de slag. Volgende taken worden voorzien:

  • Zolder isoleren
  • Trap maken
  • Muren bepleisteren

Daarnaast kunnen er tussendoor ook kleine klussen op het domein uitgevoerd worden en kan er meegeholpen worden op het land (bv. planten/oogsten groenten, brood bakken …).

Praktisch

Verblijf

Vrijwilligers slapen in kamers van de boerderij. Ze moeten zelf een matje en slaapzak meenemen. Er zijn in het gebouw enkele douches en toiletten aanwezig. Er worden drie maaltijden per dag klaargemaakt door vrijwilligers van het project.

Reisgegevens

Afspraak op zondagavond 17u aan het station van Kortrijk. Hier worden de vrijwilligers opgehaald door een medewerker van het project. Het einde van jullie vrijwilligersproject is voorzien op zondag rond 17u.

Prijs

  • Inbegrepen

Accommodatie en eten tijdens de werkweek, administratie, voorbereiding en bijkomende verzekering.

  • Niet inbegrepen

Vervoer naar het project en vrije tijd.

  • Sociaal tarief

Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte

Vrije tijd

In het weekend verblijf je met de groep op het project, maar wordt er niet gewerkt. Jullie kiezen samen in groep wat jullie op de weekenddagen doen. Ga samen op stap in Kortrijk en/of Brugge, neem een duik in het Gavermeer of trek er samen met de fiets een dag op uit.

Corona

Bouworde neemt heel wat extra maatregelen om alles veilig en gezond te laten verlopen en het financiële risico voor vrijwilligers tot een minimum te beperken.

Check alle maatregelen in ons Bouworde & Corona-dossier.

Fondsenwerving

Voor dit project hoef je geen fondsen te werven. 

Foto's: Jint vzw/Vonk Design