Project

Iona vzw in Nijlen vangt kinderen, jongeren en volwassenen met een mentale beperking op. Iona wil hen een veilige, aangename en stimulerende leef-, leer- en werkomgeving bieden. De bewoners krijgen er therapie en een aangepaste dagbesteding. Zo kunnen ze meewerken op het veld of in de bakkerij, de dieren verzorgen, creatieve ateliers (kaarsen maken, houtbewerking, mandenvlechten …) volgen … Daarnaast bieden ze ook aangepast onderwijs voor de kinderen en jongeren die bij hen verblijven en zetten ze in op het aanleren van uiteenlopende vaardigheden.

Op dit project slaan Vlaamse jongeren, internationale vrijwilligers en jonge asielzoekers deze zomer de handen in elkaar. Kleine renovatiewerkjes, schilderen van de kamers of gemeenschappelijke ruimtes, in de tuin werken en helpen bij de dagdagelijkse taken (wasserij, brood bakken, …) … behoren hier tot je takenpakket!

Het domein van Iona vzw is heel mooi en rustig gelegen, tussen de velden en groene weilanden. Het project hecht veel belang aan ecologie en zorg voor de natuur. Verblijven doe je op het groene domein van het centrum!

Vrijwilligerswerk

Het technische werk staat op dit project centraal. Er worden heel wat verschillende technische taken voorzien. Het werk zal heel afwisselend zijn. Mogelijke taken voor de vrijwilligers:

  • Schilderwerken: binnen en/of buiten (bv. kamers van bewoners, gemeenschappelijke ruimtes, ramen en deuren …)
  • Tuinwerk: snoeiwerk, oogsten, zaaien, vlechtwerk met hout maken, maaien …
  • Renovatiewerk: klussen op het domein, stal herstellen, omheining plaatsen …

Daarnaast kan je als vrijwilliger helpen bij de dagelijkse werking van het centrum. Zo kan je bijvoorbeeld een handje helpen in de keuken, in de bakkerij of wasserij.

Praktisch

Verblijf

Vrijwilligers verblijven op het groene domein, in een hoeve. Vrijwilligers moeten zelf een matje en slaapzak meenemen. Het sanitair (douche + toiletten) kan binnen in de grote gebouwen gebruikt worden. Het project voorziet drie maaltijden per dag, maar je kan ook zelf een maaltijd bereiden voor je groep.

Reisgegevens

Afspraak op donderdagochtend  om 11u aan het station van Lier. Hier worden de vrijwilligers opgehaald door een medewerker van het project. Het einde van jullie vrijwilligersproject is voorzien op zaterdag rond 13u.

Prijs

  • Inbegrepen

Accommodatie en eten tijdens de werkweek, administratie, voorbereiding en bijkomende verzekering.

  • Niet inbegrepen

Vervoer naar het project.

  • Sociaal tarief

Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte

Vrije tijd

In het weekend verblijf je met de groep op het project, maar wordt er niet gewerkt. Jullie kiezen samen in groep wat jullie op de weekenddagen doen. Verken de buurt met de fiets, bezoek het gezellige Lier, waag je aan een kanotocht op de Nete … Het is allemaal mogelijk!

Corona

Bouworde neemt heel wat extra maatregelen om alles veilig en gezond te laten verlopen en het financiële risico voor vrijwilligers tot een minimum te beperken.

Check alle maatregelen in ons Bouworde & Corona-dossier.

Fondsenwerving

Voor dit kamp hoef je geen fondsen te werven.