Project

Vrijwilligerswerk in Albanië

Help bij het opknappen van een dorpsschooltje

Kllojke is een klein dorpje in het hart van Albanië, vlakbij de hoofdstad Tirana. Het dorpsschooltje heeft er dringend een opknapbeurt nodig. Aangezien het dorp geen financiële steun krijgt om het schoolgebouw te verbeteren, is hulp van vrijwilligers erg welkom! Jullie zullen slapen in Pellumbas, een dorpje op een 10-tal kilometer rijden van Kllojke.

Taakomschrijving

Er is veel werk aan de winkel: het schoolgebouw een nieuwe laag verf geven, de tuin en speelplaats onder handen nemen, de omheining repareren,...

Vrije tijd

Tijdens de vrije momenten snuiven jullie de couleur locale op van dit typische Albanese dorpje: neem een duik in de rivier, ga iets drinken in het dorpscafeetje en voetbal met de plaatselijke kinderen en jongeren. Daarnaast staat er ook een uitstap naar Tirana op de planning!

Praktisch

Programma

Je werkt ongeveer 6u per dag. ’s Avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend trek je eropuit en ontdek je het land.

Verblijf

Je verblijft in tentjes op een lokale camping, in aanvaardbare en veilige maar sobere omstandigheden. Je zorgt zelf voor een matje, slaapzak en tent (af te spreken met je groepsgenoten).

Maaltijden

De maaltijden zijn traditioneel en worden met veel enthousiasme gemaakt door de gastfamilie bij wie jullie kamperen.

Reisgegevens

Jullie reizen met het vliegtuig naar Tirana en worden op de luchthaven opgehaald door onze contactpersoon. Van daar is het per minibus nog een uurtje tot aan het project.

Reisdocumenten

Voor Albanië is een internationaal paspoort of visum niet verplicht, maar een paspoort wordt wel aanbevolen boven een identiteitskaart (zeker voor kinderen die niet reizen met beide ouders). Je Belgische ID-kaart of paspoort moet wel nog min. 3 maanden geldig zijn te tellen vanaf de dag van aankomst in Albanië. Je vraagt ook het specifieke reisbijstandsdocument BE-AL 111 op bij je ziekenfonds.

Reisgeneeskunde

Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je basisvaccinaties. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. mogelijke extra vaccinaties (hepatitis A, hepatitis B, tekenencefalitis, ...). Bouworde zorgt voor een basis EHBO-kit, eventuele medicatie neem je zelf mee.

Voorbereiding

Je wordt verwacht om deel te nemen aan de Preparee. Tijdens dit kennismakingsmoment krijg je meer info over Bouworde & jouw specifieke vrijwilligersreis en leer je je groepsgenoten kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Wanneer je inschrijving afgerond is, kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Prijs

Je deelnemersbijdrage is een totaalprijs voor de hele reis (incl. vlucht, vrije tijd, ...). Volgende zaken zijn in deze kostprijs NIET inbegrepen: onverwachte taksen en heffingen van de vervoersmaatschappij, reisdocumenten, kosten voor vaccinatie vooraf, medicatie, persoonlijke uitgaven ter plaatse zoals souvenirs en extra drankjes, ... . Voorzie dus zelf ook nog wat zakgeld.

  • Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte
  • In schijven betalen: bij Bouworde is het zeker ook mogelijk om het bedrag in schijven te betalen. Indien je dat wenst, stuur je een mailtje naar Barbara.

Corona

Bouworde doet er alles aan om jouw vrijwilligersreis veilig en gezond te laten verlopen. Lees er alles over in ons Bouworde & corona-dossier.

Meer info? Stuur een mailtje naar Barbara.

Fondsenwerving

Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf geld in te zamelen, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan deze vrijwilligersreis dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?

In de eerste plaats betaal je als deelnemer aan dit kamp 50 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...) samen met je kampgenoten en begeleiders. Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen. Op de Preparee (kennismakingsdag) plan je samen jullie actie(s), maar uiteraard kan je zelf vooraf ook al acties opzetten. Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...) en dekt waar mogelijk bankkosten.

Meer info?

Bekijk zeker het document Tips & Tricks fondsenwerving dat je terugvindt via je Bouwordeaccount (eenmaal je betaald hebt). Nog extra vragen? Stuur dan zeker een mailtje naar Barbara.