Project

Vrijwilligerswerk in Albanië

Fravesh is een klein dorpje in het hart van Albanië, vlakbij de hoofdstad Tirana. Zo’n 30-35 kinderen volgen er les in het dorpsschooltje, dat dringend een opknapbeurt nodig heeft. Aangezien het dorp geen financiële steun krijgt om het schoolgebouw te verbeteren, is er hulp van vrijwilligers nodig! Jullie zullen slapen in Pellumbas, een dorpje op zo’n halfuurtje rijden van Fravesh, waar ook kinderanimatie op het programma staat.

Taakomschrijving
In de voormiddag werken jullie aan het schooltje in Fravesh. De taken zullen erg divers zijn: betonneren, heropbouwen van de schoolmuur, opruimwerk, waterleidingen en riolering repareren,… Daarnaast kunnen de klasjes, de ramen en de omheining wel een likje verf gebruiken! Je wordt hierin bijgestaan door lokale vakmensen.

’s Namiddags staan de kinderen van Pellumbas te springen om met jou te spelen!

Vrije tijd
Tijdens de vrije dagen ontdek je de prachtige omgeving met onder andere de Erzeni canyon. Een bezoekje aan Tirana behoort ook tot de mogelijkheden!

Onderstaand vind je een filmpje en foto's van twee vrijwilligersreizen die we in het verleden op gelijkaardige projecten in Albanië organiseerden.

Foto's: Emilie Pieters, Altin Qefalia,...
Filmpje: Erwin Van Steenvoort

Praktisch

Programma: Je werkt ongeveer 6u per dag: in de voormiddag werk je aan het schooltje, in de namiddag speel je met de kinderen van het dorp. ’s Avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend trek je eropuit en ontdek je het land.

Verblijf: Je verblijft in tentjes, in een naburig dorpje, in aanvaardbare en veilige maar sobere omstandigheden. Je zorgt zelf voor een matje, slaapzak en tent.

Maaltijden: De maaltijden zijn traditioneel en worden gemaakt door de gastfamilie bij wie jullie kamperen.

Reisgegevens: Jullie reizen met het vliegtuig naar Tirana en worden op de luchthaven afgehaald door onze contactpersoon, van daar is het per minibus nog een uurtje tot aan het project.

Reisdocumenten: Voor Albanië heb je geen internationaal paspoort of visum nodig. Je Belgische ID-kaart moet wel nog min. 3 maanden geldig zijn te tellen vanaf de dag van aankomst in Albanië.

Reisgeneeskunde: Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je tetanusvaccinatie, verder zijn er geen specifieke inentingen nodig. Bouworde zorgt voor een basis EHBO. Eventuele medicatie neem je zelf mee.

Voorbereiding: Je wordt verwacht op de Preparee. Tijdens deze kennismakingsdag krijg je meer info over je project en het land en leer je je reisgenoten en kampbegeleiders kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Wanneer je inschrijving is afgerond kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte.

Fondsenwerving

Fundraising?
Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan deze vrijwilligersreis dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?
In de eerste plaats betaal je als deelnemer 50 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...) samen met je kampgenoten en kampbegeleiders. Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen. Op de Preparee (kennismakingsdag) plan je samen jullie actie. Uiteraard kan je zelf vooraf al acties opzetten.

Giften met fiscaal attest
Voor dit bouwkamp is het, onder bepaalde voorwaarden, ook mogelijk om een fiscaal aftrekbare gift te doen.

Ter info
Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...) en dekt waar mogelijk bankkosten.

In 2019
Specifiek voor dit project zal het ingezamelde budget besteed worden aan bouwmaterialen.

Meer info? Stuur een mailtje naar [email protected]