Project

Vrijwilligerswerk in Sri Lanka

Morawaka is een klein dorpje in het Zuiden van Sri Lanka, midden in de jungle, omgeven door vele theeplantages. Door de hevige overstromingen van mei 2017 is veel verwoest. De mensen kunnen onze helpende handen dus zeker gebruiken! Je verblijft in de prachtige omgeving van de theeplantage en wordt volledig ondergedompeld in de Sri Lankaanse cultuur!

Taakomschrijving
Sumedha en Kumari runnen een maatschappelijk en ecologisch geëngageerde theeplantage. Het koppel zet zich in voor het verbeteren van de woon- en leefomstandigheden van de lokale bevolking. Via het project Healing Hand Women, bieden ze steun aan twee lokale schooltjes (één voor kinderen van de arbeiders en één voor de kansarme kinderen in de regio) en een bejaardentehuis.

En jij kan hen hierbij helpen! Werk mee aan het verbeteren van de huizen van de lokale bevolking, knap de lokale schooltjes mee op via diverse klusjes én geef Engelse les aan de lokale kinderen. Ook na schooltijd staan de kinderen overigens te springen om samen te spelen.

Vrije tijd
De projectverantwoordelijke voorziet een rondreis: dagje zee, bezoek aan de oude hoofdstad Kandy en de heel bijzondere site in de jungle van Sigiriya. Ongetwijfeld een geweldige ervaring!

Foto's: Sarah Vandermeulen, Lop Vansteenbrugge, Silke Decaestecker, Margot Quix, Chelsea Doms

Filmpje: Sarah Vandermeulen

Praktisch

Programma: Je werkt ongeveer 6u per dag, ’s avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend trek je eropuit en ontdek je het land.

Verblijf: Je verblijft op het project, in een charmante guesthouse midden in de theeplantages. Je slaapt in kamers van 2 of 3 en zorgt zelf voor een slaapzak. WC en douche zijn aanwezig.

Maaltijden: De maaltijden zijn traditioneel en worden voor jullie bereid met voedsel van eigen bodem.

Reisgegevens: Jullie reizen met het vliegtuig naar Colombo, daar worden jullie op de luchthaven afgehaald door onze contactpersoon die jullie per minibus tot op het project brengt.

Reisdocumenten: Voor Sri Lanka heb je een internationaal paspoort én visum nodig. Meer info krijg je op de preparee.

Reisgeneeskunde: We raden je ten stelligste aan om je te laten vaccineren tegen Hepatitis A + B en DPT. Informeer je hierover tijdig bij je huisarts of vraag raad aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Bouworde zorgt voor een basis EHBO. Eventuele medicatie neem je zelf mee.

Voorbereiding: Je wordt verwacht op de Preparee. Tijdens deze kennismakingsdag krijg je meer info over je project en het land en leer je je reisgenoten en kampbegeleiders kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Wanneer je inschrijving is afgerond kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte.

Fondsenwerving

Fundraising?
Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan deze vrijwilligersreis dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?
In de eerste plaats betaal je als deelnemer 50 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...) samen met je kampgenoten en kampbegeleiders. Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen. Op de Preparee (kennismakingsdag) plan je samen jullie actie. Uiteraard kan je zelf vooraf al acties opzetten.

Giften met fiscaal attest
Voor dit bouwkamp is het, onder bepaalde voorwaarden, ook mogelijk om een fiscaal aftrekbare gift te doen.

Ter info
Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...) en dekt waar mogelijk bankkosten.

Meer info? Stuur een mailtje naar [email protected]