Project

Vrijwilligerswerk in Togo

Op zo’n 25 km ten noordoosten van de Togolese hoofdstad Lomé werd in 1990 Sichem opgericht door jonge werklozen. Het doel? De levensomstandigheden van de mensen in de omgeving verbeteren. Intussen is Sichem actief in ruim 15 dorpen. Het centrum doet aan samenlevingsopbouw, werkt aan de verbetering van landbouw en veeteelt en de versterking van het onderwijs via de bouw van scholen en bibliotheken. Daarnaast organiseren ze diverse beroepsopleidingen en steunen ze een opvangcentrum voor straatkinderen (ANGE) en een weeshuis (Le Vigneron).

Taakomschrijving
Jullie helpen mee de infrastructuur van de dorpen in de omgeving te verbeteren door renovatie, bouwen van sanitair enz., afhankelijk van de noden van het moment. Sporadisch organiseer je ook activiteiten voor de straat- en weeskinderen. Door de intense samenwerking met de lokale jongeren belooft het een interessante uitwisseling te worden in dit kleine Afrikaanse land!

Vrije tijd
Je maakt een daguitstap naar Togoville, de oude hoofstad waar je kennis maakt met de voodoo cultuur en een slavenhuis bezoekt.
Eindigen doe je met een weekendje naar Kpalimé. Daar maak je een wandeling op de hoogste berg van Togo, Mount Agou, en zwem je midden in de jungle in een prachtige waterval.

Zo krijg je tijdens het reizen de kans om de prachtige Togolese natuur te zien, gecombineerd met de boeiende cultuur.

Foto's:  Imke Debaele, Febe Lazou, Freja Verachtert, Sarah Nys,...
Filmpje: Erwin Van Steenvoort

Praktisch

Programma: Je werkt ongeveer 5u per dag, ’s avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend trek je eropuit en ontdek je het land.

Verblijf: Je verblijft op het project, in aanvaardbare en veilige maar sobere omstandigheden. Er zijn kamers van 4 personen en een sanitaire blok met WC en douches.

Maaltijden: De maaltijden worden voorzien door een kookploeg en zijn aangepast aan onze noden. Verwacht je aan een mix van Togolees en Westers eten.

Reisgegevens: Jullie reizen met het vliegtuig van Brussel Nationale Luchthaven naar Lomé, daar worden jullie op de luchthaven afgehaald door onze contactpersoon. Het is nog een uurtje rijden tot op het project.

Reisdocumenten: Voor Togo heb je een internationaal paspoort nodig én visum nodig (dat je ter plaatse aankoopt).

Reisgeneeskunde: Vaccinatie tegen Gele koorts is verplicht! Verder raden we je ten stelligste aan om je te laten vaccineren tegen Hepatitis A + B, buiktyfus en DPT. Informeer je hierover tijdig bij je huisarts of vraag raad aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Bouworde zorgt voor een basis EHBO. Eventuele medicatie neem je zelf mee.

Voorbereiding: Je wordt verwacht op de Preparee. Tijdens deze kennismakingsdag krijg je meer info over je project en het land en leer je je reisgenoten en kampbegeleiders kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Wanneer je inschrijving is afgerond kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte.

Fondsenwerving

Fundraising?
Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan deze vrijwilligersreis dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?
In de eerste plaats betaal je als deelnemer 50 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...) samen met je kampgenoten en kampbegeleiders. Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen. Op de Preparee (kennismakingsdag) plan je samen jullie actie. Uiteraard kan je zelf vooraf al acties opzetten.

Giften met fiscaal attest
Voor dit bouwkamp is het, onder bepaalde voorwaarden, ook mogelijk om een fiscaal aftrekbare gift te doen.

Ter info
Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...) en dekt waar mogelijk bankkosten.

In 2019
Specifiek voor dit project zal het ingezamelde budget besteed worden aan alle bouwmaterialen.

Meer info? Stuur een mailtje naar [email protected]