Project

Vrijwilligerswerk in Senegal

Bouw mee aan een atelier voor de vrouwen van het dorp

In samenwerking met Via Via trachten we de leefomstandigheden van de plaatselijke bevolking in Guéréo, een dorp zo’n 60 km ten zuiden van hoofdstad Dakar, te verbeteren. Jouw hulp is hierbij erg welkom!

De vrouwenvereniging van Guéréo heeft heel wat plannen, zo willen ze een atelier hebben waar ze zeep kunnen maken en waar ze kleren kunnen naaien of herstellen. Die zeep en kledij verkopen ze dan om zo enkele extra inkomsten te genereren.

Is deze vrijwilligersreis iets voor jou? Inschrijven kan vanaf 27/11 via de aanmeldknop bij dit kamp.

Taakomschrijving

De exacte taak hangt af van budgetten en noden ter plaatse, maar het is zeker de bedoeling om aan het atelier te bouwen.

Daarnaast wordt je ook ingeschakeld om zomeractiviteiten te organiseren voor de kinderen van de lagere school.

*Vrije tijd (inbegrepen in de prijs)

Je start met een vrij weekend, waarbij er onder meer een bezoek aan een slavenhuis, de eilanden Ngor en Gorée, én een oversteek met een prauw gepland staan. Je krijgt ook een kookinitiatie van het gastgezin waar je slaapt.

Tijdens het tweede weekend bezoek je een nationaal park en spot je dieren zoals giraffen, buffels, gazellen, krokodillen, ... , ga je kayakken of fietsen en verblijf je in een ecolodge.

In het laatste weekend bezoek je het Lac Rose (het roze meer), je picknickt op het strand en maakt een tocht met dromedarissen. Eindigen doe je in schoonheid met een nacht in een tentenkamp in de woestijn. Een ervaring die met een prachtige zonsondergang in je geheugen gegrift zal staan!

Een gedetailleerd overzicht krijg je op de preparee.

Praktisch

*Groepssamenstelling

De groep bestaat uit 7 jongeren tussen 18 en 25 jaar. Daarnaast gaat er 1 begeleider mee (21+) die Bouworde selecteert en opleidt en die de praktische zaken ter plaatse opvolgt.

Verblijf

Je slaapt per 2/3 personen in een gastgezin. Bij het gastgezin beschikken de deelnemers over een kamer met een bed/matras en kast of rek. Lakens, dekbedovertrek, wc-papier en muggennet zijn niet beschikbaar ter plaatse en neem je best zelf mee. De badkamer is een gedeelde badkamer met andere gezinsleden.

De maaltijden worden bereid door de mama van het gastgezin. Verwacht je aan een intens inleefverblijf te midden van de plaatselijke bevolking.

Reisgegevens

We vliegen op Dakar, hier worden jullie opgewacht door de projectverantwoordelijke. Meer uitleg volgt op de preparee en een gedetailleerde omschrijving krijg je twee weken voor vertrek samen met de nodige tickets.

Prijs

De deelnemersbijdrage is een totaalprijs voor de hele reis (incl. vlucht, vrije tijd, ...).

Volgende zaken zijn echter NIET inbegrepen: onverwachte taksen en heffingen van de vervoersmaatschappij, reisdocumenten, kosten voor vaccinatie vooraf, medicatie, persoonlijke uitgaven ter plaatse zoals souvenirs, extra drankjes, … Voorzie dus zelf ook nog wat zakgeld.

  • Sociaal tarief
    Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte
  • In schijven betalen
    Bij Bouworde is het zeker ook mogelijk om het bedrag in schijven te betalen. Indien je dat wenst, stuur je een mailtje naar wannes

Corona

Bouworde doet er alles aan om jouw vrijwilligersreis veilig en gezond te laten verlopen. Lees er alles over in ons Bouworde & corona-dossier.

 

Fondsenwerving

Fundraising?

Voor dit bouwkamp is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan dit kamp dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?

  • In de eerste plaats betaal je als deelnemer aan dit bouwkamp 100 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project.
  • Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht, …). Bijkomende fondsenwervende activiteiten zijn nodig om voldoende materiaalbudget te kunnen inzamelen.

De opbrengst van je fondsenwervingsacties gaat naar je project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen, de nodige machines te huren en na afloop van het kamp, indien nodig, het project verder af te werken. Bij sociale bouwkampen wordt de opbrengst voornamelijk besteed aan verzorgingsproducten, (fles)voeding, pampers, maar ook educatief- en spelmateriaal.

Concreet - Hoeveel inzamelen?

Voor dit kamp hebben we een richtbedrag van 1700€ voor ogen. In die 1700 € is de €100 extra inschrijvingsgeld per persoon niet inbegrepen. Concreet wil dat zeggen dat jullie bovenop het inschrijvingsgeld nog zo'n 1000€ zouden moeten trachten inzamelen als groep (bij voltallige groep). Uiteraard is dit slechts een richtbedrag.

Ter info:

Voor alle ingezamelde fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers, …) en dekt, waar mogelijk, bankkosten en verzekert de ondersteuning door het steunfonds.

Meer info?

Bekijk zeker het document Tips & Tricks fondsenwerving dat je terugvindt via je Bouwordeaccount (eenmaal je betaald hebt). Nog extra vragen,  stuur gerust een mailtje naar Wannes.