Project

Vrijwilligerswerk in Marokko

Afensou ligt midden in het hoge Atlasgebergte, op 2000m hoogte. Een oase van rust in een schilderachtig landschap!

Taakomschrijving
In Afensou zetten we ons in voor veilige wegen en voor onderwijs.

In 2017 bouwden onze vrijwilligers een nieuwe brug zodat de kinderen op een veilige manier naar school kunnen gaan. Sindsdien wordt er verder gewerkt aan stevige, geasfalteerde paden, zodat in de korte, maar hevige periode dat het regent de weg naar school veilig blijft.

Vorige groepen werkten aan de bouw van een coöperatieve waar vrouwen Arganolie kunnen verbouwen en ze zijn begonnen aan de uitbouw van het lokale koranschooltje.

Er valt nog heel wat werk te doen, jouw helpende handen zijn meer dan welkom. Daarnaast voorzie je sport en spelactiviteiten voor de kinderen van het dorp.

Vrije tijd
Het nabijgelegen Taroudant is een authentieke stad die heel wat sfeer uitademt. Koop de lekkerste kruiden op de traditionele markt, bezoek de leerlooierij, laat een hennatekening op je armen zetten en zweet al het vuil er af in de hamam!

Nadien gaat het richting badplaats Essaouira waar je een ritje op kamelen maakt en een frisse duik in de Atlantische Oceaan neemt.

Je eindigt je reis met een bezoek aan Marrakech, misschien wel Marokko’s mooiste stad. Laat je betoveren door het theater op Djaa el Fna, één van Afrika's grootste pleinen en verdwaal in het doolhof van de souks waar je zonder souvenirs niet uitkomt!

Foto's: Hannah Vandenberghe, Daria Sels,...
Filmpje: Daria Sels

Praktisch

Programma: Je werkt ongeveer 6u per dag, ’s middags hou je siësta en ’s avonds is er tijd voor ontspanning. De laatste dagen trek je eropuit en ontdek je het land.

Verblijf: Je verblijft op het project, in aanvaardbare en veilige maar sobere omstandigheden. Je zorgt zelf voor een matje en slaapzak. Je slaapt samen met de groep in een grote kamer, bij goed weer heb je de mogelijkheid om op het dak onder de Marokkaanse sterrenhemel te slapen. WC is aanwezig.

Maaltijden: De maaltijden zijn traditioneel en worden voorzien door een kookploeg.

Reisgegevens: ullie reizen met het vliegtuig van Brussel, Charleroi of Eindhoven naar Marrakech en worden op de luchthaven afgehaald door onze contactpersoon, van daar reizen jullie per bus verder naar het project. Het vervoer naar en van de luchthaven van vertrek/terugkomst dienen jullie zelf te voorzien.

Reisdocumenten: Voor Marokko is een internationaal paspoort nodig dat geldig is tot op de dag van terugreis. Een visum is niet nodig.

Reisgeneeskunde: We raden je ten stelligste aan om je te laten vaccineren tegen Hepatitis A + B en DPT. Informeer je hierover tijdig bij je huisarts of vraag raad aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Bouworde zorgt voor een basis EHBO. Eventuele medicatie neem je zelf mee.

Voorbereiding: Je wordt verwacht op de Preparee. Tijdens deze kennismakingsdag krijg je meer info over je project en het land en leer je je reisgenoten en kampbegeleiders kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Wanneer je inschrijving is afgerond kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Bagage: Een uitgebreide bagagelijst krijg je op de Preparee. Hier vind je alvast een basislijst.

Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte.

Fondsenwerving

Fundraising?
Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan deze vrijwilligersreis dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?
In de eerste plaats betaal je als deelnemer 50 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...) samen met je kampgenoten en kampbegeleiders. Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen. Op de Preparee (kennismakingsdag) plan je samen jullie actie. Uiteraard kan je zelf vooraf al acties opzetten.

Giften met fiscaal attest
Voor dit bouwkamp is het, onder bepaalde voorwaarden, ook mogelijk om een fiscaal aftrekbare gift te doen.

Ter info
Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...) en dekt waar mogelijk bankkosten.

In 2019
Specifiek voor dit project zal het ingezamelde budget besteed worden aan alle materialen die nodig zijn voor de verdere bouw van de school en gemeenschapscentrum.

Meer info? Stuur een mailtje naar [email protected]