Jaarverslag

Bouworde - jaarverslag 2020

Ook voor Bouworde vzw was 2020 een erg vreemd jaar. Na een veelbelovend start schudde de coronapandemie onze werking danig door elkaar, met de annulering van ruim 86% van de aangeboden vrijwilligersreizen tot gevolg.
Van de 147 geplande vrijwilligersreizen konden er uiteindelijk 21 doorgaan in 2 verschillende landen (België en Marokko). Van de 879 ingeschreven jongeren kregen toch nog 122 jongeren de kans om als vrijwilliger aan de slag te gaan op 10 zinvolle projecten
2020 bracht echter ook heel wat kansen mee: we gingen radicaal voor digitaal en herwerkten onze vormingen. Er werden 3 digitale workshops uitgewerkt en maar liefst 49 Preparees gingen online door. 25 begeleiders werden (deels digitaal) klaargestoomd.

We bleven (noodgedwongen) lokaal en zorgden voor extra vrijwilligersreizen in eigen land. Op 3 jongeren na (die net voor de pandemie naar Marokko trokken) zetten alle jongeren zich in eigen land in op 9 unieke projecten. Er werd voor een welkom vrijetijdsprogramma gezorgd voor kinderen en jongeren in 4 opvangcentra voor asielzoekers. Op de overige 5 projecten werd er technisch werk verricht.

Via fondsenwerving kon Bouworde in 2020 alsnog 12 buitenlandse projecten financieel steunen.
2020 werd ook het jaar waarin Bouworde erin slaagde haar werking flexibel te maken en zich continu aan te passen aan de steeds veranderende regeltjes.

Ondanks het vreemde jaar beoordeelden deelnemers hun vrijwilligersreis in 2020 met een gemiddelde tevredenheidsscore van maar liefst 9,4/10.

Kijk het volledige jaarverslag in.

Fondsenwerving - in cijfers

Ondanks het feit dat er amper buitenlandse vrijwilligersreizen plaatsvonden in 2020, werd er toch € 14 978 aan fondsen ingezameld. Heel wat vrijwilligers doneerden het ingezamelde bedrag aan hun vrijwilligersproject, ook al konden ze zelf niet ter plaatse gaan. € 10 578,61 werd ingezet op 12 projecten wereldwijd. Op een aantal projecten werd het budget gebruikt om technische projecten te realiseren. Op 7 projecten werd het bedrag echter aan noodhulp besteed om de lokale bevolking in deze uitzonderlijke tijd te helpen met voeding en hygiëne.
2 200€ werd overgezet naar projecten van 2021. Uitzonderlijk werd ook € 2 199,39 geïnvesteerd in de algemene werking van de organisatie, gezien de grote financiële verliezen.

Een gedetailleerd bestedingsverslag kan je hier nalezen.

Een greep uit de realisaties

Buitenland

Omwille van coronamaatregelen konden vrijwilligers in 2020 slechts op één buitenlands project effectief aan de slag. Via fondsenwerving kon Bouworde alsnog 12 buitenlandse projecten financieel steunen.

Eigen land

In eigen land gingen vrijwilligers aan de slag op 5 verschillende technische projecten. De zolder van een zorgboerderij werd gerenoveerd, een fietsherstelplaats werd opgeknapt, ... en onze jongeren hielpen een school voor kinderen met beperking verhuizen. In 2020 zorgden vrijwilligers daarnaast voor een vrijetijdsprogramma voor  zo’n 94 kinderen en jongeren die in 4 opvangcentra voor asielzoekers verbleven.
De projecten zorgden zelf voor de nodige financiering. Bouworde voorzag hier enkel de hulp van haar vrijwilligers.

Vorige jaarverslagen


KALENDER