Bouworde & Corona

Voorlopig blijft het nieuwe Coronavirus jammer genoeg gevolgen hebben voor onze werking. Bouworde kijkt echter hoopvol vooruit naar een nieuw bouwkampseizoen. We namen heel wat maatregelen om onze vrijwilligersreizen veilig te laten verlopen en het financiële risico voor vrijwilligers tot een minimum te beperken. 

Online infopresentatie

Nieuw bij Bouworde? Interesse om op kamp te gaan maar je zit nog met vragen? Wil je meer weten over Bouworde en hoe een vrijwilligersreis er uit ziet? Dan is onze infopresentatie on demand iets voor jou! 

Voorlopig gaan alle infomomenten en -presentaties omwille van de situatie enkel online door.
Meer info of inschrijven? Dat kan hier.

Aangepast aanbod

In 2021 kiezen we doelbewust voor:

 • een beperkter aanbod dicht bij huis
 • slow travelling (per bus/trein, met tussenstops op interessante plekjes en kleinschalige logies) 

We zullen regelmatig extra bestemmingen dicht bij huis toevoegen. Check dus zeker onze website en socials!

Al zeker tot en met augustus organiseert Bouworde geen vrijwilligersreizen buiten Europa

Binnen Europa kiest Bouworde er ook deze zomer voor om enkel per bus en trein te reizen (slow travelling). Er worden (voorlopig t.e.m. augustus) dan ook geen vliegreizen georganiseerd.

 

Hoe zorgt Bouworde ervoor dat alles veilig en gezond verloopt op kamp?

De gezondheid en veiligheid van onze vrijwilligers en van de projecten ter plaatse zijn altijd onze grootste bezorgdheid. Daarom:

 • Zorgt Bouworde voor een uitgebreid draaiboek met daarin een duidelijke bubbelwerking voor alle kampen.
 • Is er extra aandacht voor hygiëne op kamp.
 • Wordt er systematisch een contactlogboek bijgehouden als tracingtool
 • Vragen we om de geldende samenlevingsvoorschriften die de (lokale) overheid adviseert te volgen, ook tijdens je vrijwilligersreis.
 • Wordt er niet gereisd naar steden/gemeenten/gebieden/projecten in code rood.
 • Volgt Bouworde het advies binnen het jeugdwerk nauw op.
 • Word je ziek tijdens je buitenlandse vrijwilligersreis? Dan ben je gedekt door onze inbegrepen reisbijstandsverzekering.

Als Bouworde de veiligheid niet kan garanderen, dan wordt je vrijwilligersreis geannuleerd (zie hieronder).

Wat is het coronadraaiboek en waar vind ik het?

Bouworde zorgt voor een uitgebreid draaiboek voor alle vrijwilligersreizen. Daarin staat meer info over de deelnamevoorwaarden, de bubbelwerking, maatregelen waar je rekening mee moet houden tijdens je bouwkamp, maar ook meer uitleg rond de te volgen procedure indien er een coronabesmetting vermoed wordt, ...

Kijk het algemene draaiboek vast in.

Echter is ook heel wat info afhankelijk van je bestemming. Daarom ontvangt elke vrijwilliger net voor vertrek ook nog extra landspecifieke corona-info (bv. inreisvoorwaarden, info rond testing en lokale maatregelen, ...). Deze info ontvang je van de Bouwordemedewerker die verantwoordelijk is voor jouw vrijwilligersreis. 

Heeft het zin om al in te schrijven voor een vrijwilligersreis nu er nog veel onzeker is?

Jazeker! Voor wie nu al inschrijft voor een vrijwilligersreis reserveren we alvast een vrijwilligersplekje. Bovendien doet Bouworde er alles aan om het financiële risico tot een minimum te herleiden via ons flexibele annulatie- en betalingsbeleid. Geen reden dus om je inschrijving uit te stellen. Check de details hier. 

Moet ik mijn vrijwilligersreis bij inschrijving onmiddellijk betalen in deze onzekere tijd?

Om het financiële risico voor onze vrijwilligers zoveel mogelijk te beperken en de drempel om in te schrijven te verlagen, betaal je bij inschrijving enkel een voorschot van 30%.
Eén maand voor vertrek betaal je pas het resterende bedrag.
Samen met ons flexibele annulatiebeleid zorgt dit ervoor dat het financiële risico tot een minimum herleid wordt als je nu al inschrijft voor een vrijwilligersreis in 2021, ongeacht de onzekere situatie.

Ik ben ingeschreven voor een vrijwilligersreis. 
Hoe wordt er bepaald of mijn bouwkamp al dan niet door kan gaan?

Jouw veiligheid en gezondheid en die van onze projecten zijn onze grootste bezorgdheid. Bouworde houdt met tal van (interne en externe) factoren rekening in de beslissing of jouw reis al dan niet door kan gaan.

Wie kan er niet deelnemen?

 • Wie ziek is (of geweest is - tel min. 3 dagen terug) kan niet deelnemen.
 • Wie Covid-19 heeft gehad moet minimaal 7 dagen na diagnose rekenen alvorens deel te kunnen nemen én ook reeds 3 dagen klachtenvrij zijn.
 • Wie in thuisisolatie of quarantaine zit kan niet deelnemen totdat de quarantaine is opgeheven. 
 • Behoor je tot een risicogroep? Dan heb je toestemming van je dokter nodig.
 • Heb je een hoog risico-contact gehad met een besmette persoon (bv. met een besmette leerling in je klas)? Dan kan je niet deelnemen.

Welke externe factoren hebben er invloed?

 • Bouworde volgt eventueel negatief reisadvies op. Er wordt niet gereisd naar steden/gemeenten/gebieden/projecten in code rood. We volgen hierin het advies van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken en het advies binnen het jeugdwerk.
 • Lokale projectpartners kunnen beslissen om geen vrijwilligers te ontvangen omwille van gezondheidsrisico’s (voor lokale bewoners en/of vrijwilligers).
 • De projectpartner kan ook bijkomende voorwaarden (verplicht negatieve test bv.) eisen.
 • Het land van bestemming kan een aankomstverbod voor personen uit ons land instellen of bijkomende voorwaarden (verplicht negatieve test, quarantaine, …) eisen.
 • Bouworde volgt het advies binnen het jeugdwerk (dat bepaald wordt door de minister van Jeugd, experts, … in overleg met de sector) nauw op. Beperkingen geformuleerd in het advies voor het jeugdwerk worden ook doorgevoerd binnen onze werking. Het overlegcomité van 11/05 zette het licht vast op groen voor jeugdwerk (onder voorwaarden) deze zomervakantie en dat is voor onze werking alvast positief:
  • Er is groen licht voor bubbels van 100 deelnemers (200 vanaf augustus) binnen én buiten voor alle leeftijden.
  • Er komt geen kilometerbeperking op buitenlandse reizen.

Mijn vrijwilligersreis is geannuleerd. Wat krijg ik terug van Bouworde vzw?

Als Bouworde vzw jouw vrijwilligersreis, om welke reden ook, annuleert, krijg je als vrijwilliger alle kosten terugbetaald.

Kan ik mijn vrijwilligersreis zelf annuleren?

 • Tot 1 maand voor vertrek kan je kosteloos je reis annuleren, ongeacht de reden. Op 10€ dossierskosten na krijgt je dan alles terugbetaald.
 • Vanaf 1 maand voor vertrek gelden de standaard annulatievoorwaarden. Lees ze hier vast na.
  • Is je annulatiereden geldig? Dan krijg je alles terugbetaald (behalve 10€ dossierskosten en de kostprijs van de verzekering zelf).
  • Ben je zelf besmet met het Coronavirus? Moet je verplicht in quarantaine? Op vertoon van een doktersbriefje kan je geldig annuleren en krijg je dus zo goed als alles terugbetaald.
  • Bij annulatie zonder geldige reden draag je zelf de volledige kost. Lees de annulatievoorwaarden na in de verzekeringspolis

Wat als ik ziek word tijdens een vrijwilligersreis?

In eigen land

In het draaiboek is een stappenplan voorzien dat gevolgd kan worden bij een vermoeden van Corona. Indien er Corona wordt vastgesteld zal de vrijwilligersreis jammer genoeg stopgezet worden en keren alle vrijwilligers naar huis terug. Je ziekte wordt dan gedekt door je eigen ziekenfonds.

In het buitenland

Bouworde sluit voor iedereen die naar het buitenland op vrijwilligersreis gaat een goede reisbijstandsverzekering af. Word je zelf ziek tijdens je vrijwilligersreis, dan werkt onze inbegrepen reisverzekering aanvullend op je eigen ziekenfonds. Ook als je zelf besmet bent met Covid-19 ben je gedekt.

Moet je in het buitenland in quarantaine omdat je contact had met een besmet persoon (bv. een groepsgenoot)? Dan zoeken we samen met het project ter plaatse naar een gepaste oplossing. Bouworde draagt in elk geval gedurende de eerste drie dagen je kosten. In de meeste gevallen zal je de resterende dagen kosteloos je quarantaine kunnen uitzitten op het project. 

Coronacoördinator

De coronacoördinator bij Bouworde kan je tijdens jouw vrijwilligersreis 24/7 bereiken via het noodnummer +32 (0)475 41 45 91.

Kan deze info nog wijzigen?

Jammer genoeg heeft ook Bouworde geen glazen bol richting de toekomst. De situatie is voortdurend in verandering en we volgen alles continu op de voet op. Aanpassingen en wijzigingen zijn dus steeds mogelijk. Van wijzigingen die invloed hebben op jouw geboekte vrijwilligersreis word je steeds zo snel mogelijk op de hoogte gebracht.  

Is het Bouwordekantoor al terug geopend?

Onze medewerkers zijn voorlopig op onregelmatige tijdstippen en wisselend van thuis uit of op kantoor aan het werk. Telefonisch zijn we tijdens de kantooruren zo vaak mogelijk bereikbaar via 016/25.91.44. Kan je ons toch niet bereiken? Laat gerust een berichtje achter.
Je kan alle werknemers uiteraard wel steeds via mail bereiken. 

Op werkdagen tussen 9u en 15u kan je ons nu ook via Whatsapp of Messengerchat op onze website bereiken. 

Langskomen op het Bouwordekantoor kan omwille van de huidige Coronamaatregelen voorlopig niet. 

Zit je toch nog met een vraag? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via [email protected]  

Meer info vind je via www.info-coronavirus.be 

Hou je gezond en zorg goed voor elkaar.  
Het Bouwordeteam 

KALENDER