Bouworde Vlaanderen VZW

  • slide
  • slide

Nieuws

Langdurig vrijwilligen?!

Gepubliceerd op: 05/05/2017

Ik ben Annemie Vandenbosch, 29jaar, leerkacht lager Onderwijs, een echte bezige bij en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen/avonturen. Luiervakanties zijn écht niets voor mij, Ik probeerde het één keer, zonder succes...

Waarom langdurig vrijwilligen?

Ik was al een aantal keer meegegaan met Bouworde, dus ik was zeker niet aan mijn proefstuk toe. De kortetermijnvakanties waren stuk voor stuk  een onvergetelijk avontuur. Toen ik op het werk in een dipje zat leek het mij dus een goed idee om er even tussenuit te knijpen. Ik twijfelde niet lang en ging voor vier maanden naar de Filipijnen en Indonesië.

Wàt een ervaring! Niet twijfelen, gewoon doen! Tijdens een langdurige vrijwilligersreis kan je veel meer verwezenlijken omdat je langer op locatie bent. Ik haalde er persoonlijk ook meer voldoening uit omdat je een band kan opbouwen met de mensen daar. Omdat je minder beperkt bent in tijd is er meer ruimte voor afwisseling en leer je de verschillende facetten van de projecten kennen. Het is ook een veel intensere ervaring.

bezigheden

Ik ging dus naar de Filipijnen en Indonesië. In de Filipijnen hielpen we in vier verschillende projecten. Op het eerste project leerden we werken met bamboe: kappen, klaarmaken voor gebruik en bouwtechnieken. Op de volgende bestemming organiseerden we een mountainbikerace en hielpen we bij een bomenplantactie. Vlak voor we vertrokken bouwden we nog een serre van bamboe voor hen. Het derde project bevond zich aan het strand, waar we strandhuisjes repareerden voor toeristen. Daarnaast hielpen we bij de aanleg van een biodiversiteitspad, dat de toeristen konden ontdekken. Op de laatste locatie hebben we een wandelpad aangelegd dat een landbouwschool verbond met de akkers. Voor we vertrokken legden we nog een Kubbveld aan en leerden we de leerlingen Kubben.

In Indonesië verbleven we de hele tijd in Sukaraja. hier gaven we Engelse les op een middelbare- en kleuterschool. daarnaast wisselden we tussen assisteren op de werf en gaven we verschillende lokaaltjes een fris likje verf.

belangrijkste verwezenlijking & mooiste herinnering

Onmogelijke vragen! Als ik écht moet kiezen wat onze belangrijkste verwezenlijking was, dan het wandelpad tussen de school en de akkers. De lokale bevolking was zo geïnteresseerd dat we elke dag hulp kregen van 50 (soms wel 100) studenten en dorpsbewoners. Zo werd het een heus sociaal project. 

Ook één herinnering kiezen is ongelooflijk moeilijk. Ik kies dan ook niet voor een herinnering, maar een gevoel. De mensen waren zó dankbaar voor onze hulp, dat gevoel blijft me bij. In elk project werden we met een ongelooflijke gastvrijheid ontvangen, en die gastvrijheid veranderde ook in vriendschap. We veroverden al snel plekjes in de harten van de mensen.

Cliché, I know, maar wel écht waar!

WAT STAK JE OP

Puur praktisch: ik leerde veel bij over permacultuur en bouwen met bamboe. Ook leerde ik weven en handtassen knopen. In Indonesië leerde ik veel bij over de Islam en de Javaanse cultuur. Zo lang samen leven en werken in groep heeft zeker zijn uitdagingen, dus ook op dat vlak heb ik heel wat bijgeleerd.

 

Voilà, als jullie nu nog niet overtuigd zijn om mee te gaan, dan weten wij het ook niet meer!

Kijk hier ook nog het filmpje dat deze groep maakte over hun reis.

 

Schrijf je in!

Kalender

21/10 : Bezoek ons tijdens Go Strange!
Gebeten door vrijwilligerswerk & benieuwd naar wat Bouwo ... meer info
18/11 : Evaluatie groepsbegeleiders
Evaluatie voor jongeren die in 2017 een vrijwilligersreis vo ... meer info
25/11 : Lancering Aanbod Vrijwilligersreizen 2018
25/11/2017 LANCERING VRIJWILLIGERSREIZEN 2018 Kriebelt het ... meer info
Bekijk kalender

Nieuwsbrief

* verplichte velden
/ /

Doe meer

Er zijn verschillende mogelijkheden om méér te doen voor Bouworde vzw. Onder het motto 'vele handen maken licht werk' dragen wij alle initiatieven een bijzonder warm hart toe ... meer info