Bouworde Vlaanderen VZW

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Nieuws

Realisaties 2016

Gepubliceerd op: 06/02/2017

Afgelopen jaar trokken maar liefst 1035 vrijwilligers er met Bouworde op uit. Ze gingen stuk voor stuk vol enthousiasme aan de slag op sociale, technische en ecologische projecten wereldwijd, mét fantastische realisaties als resultaat!

Een greep uit de realisaties:

Togo

In 2016 trokken er 3 groepen Vlaamse vrijwilligers (in totaal 29 jongeren) naar Togo om organisatie Fondacio te ondersteunen. Ze werkten er verder aan de bouw van een schooltje (in Kétapui) en een lyceum in Djagablé, waar eerder al een bibliotheek werd gebouwd. 

Concreet werden er 3 nieuwe klaslokalen gebouwd in Kétapui. In Djagblé werden de trappen naar de 1e verdieping opgetrokken door onze vrijwilligers, evenals de muren voor 4 nieuwe klaslokalen op deze 1e verdieping.

 

 

 

 

 

 

 

3 nieuwe klaslokalen Kétapui

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwe verdieping van het lyceum in Djagablé

In totaal werd er 12 619€ besteed aan de aankoop van het nodige werkmateriaal.

Het gaat concreet om o.a. 2 vrachtwagens zand, 273 pakken cement, 6 schoppen, 2 kruiwagens, houten planken, ijzerdraad, 133 betonijzers (8mm) en 36 betonijzers van 10mm, een metalen deur, grind, … Daarnaast werd met dit bedrag ook het transport van het werkmateriaal, brandstof en het loon van de lokale werklieden betaald.

Albanië

In 2016 trokken er drie groepen van 8 Vlaamse vrijwilligers naar Tirana om hun steentje bij te dragen aan diverse projecten. De vrijwilligers hielpen bij de verzorging van baby’s (Pampers verversen, eten geven, wassen, …) in samenwerking met OSAAB, deden technische klusjes en opknapwerk in het Jonathan Centre (dat kinderen met down opvangten ook activiteiten (spelletjes, knutselen, …) met de kinderen. Daarnaast organiseerden ze ook activiteiten voor de kinderen van het Romacentrum en trokken ze met hen op uitstap.

Er werd zo'n 6891,66€ gespendeerd om de projecten van het nodige werkmateriaal te voorzien, educatief- en spelmateriaal aan te kopen en op uitstap te trekken met de kinderen.

Met dit bedrag werden o.a. 112 potten melkpoeder, een voorraad Pampers, verzorgingsdoekjes, 12 flessen babyshampoo, 2 baby-relaxstoeltjes en een groot babykussen aangekocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast werd er klein knutselmateriaal aangekocht voor het Jonathan Centre en kon er een verjaardagsfeestje gehouden worden voor een van de jongeren. Het centrum kreeg ook nieuwe gordijnen, een spiegel, een schuurmachine, nieuwe toffe muurschilderingen, …  Ook kon er met dit budget zo’n 2 maanden huur gefinancierd worden.

 

 

 

 

 

 


Tot slot werd met dit budget het nodige werkmateriaal aangekocht om een afdak te bouwen voor het Romacentrum. Ook werd er school- en EHBOmateriaal mee aangekocht. De vrijwilligers bezorgden de kinderen bovendien 2x een fijne daguitstap naar zee. De transportkosten (bus), de huur van strandstoelen en een ijsje/drankje voor elk kind, werden via het materiaalbudget gefinancierd.

 

Kaapverdië

Bouworde startte in 2016 met de ondersteuning van organisatie Delta Cultura in Kaapverdië en zond dan ook voor het eerst 8 Vlaamse vrijwilligers naar het project om er een vakantiekamp voor lokale kinderen mee vorm te geven. Ze speelden spelletjes, knutselden, organiseerden toffe activiteiten en trokken met de kinderen op uitstap.

Met 859,19€ kon de deelnamekost van de kinderen aan het kamp (2€/kind) gefinancierd worden, evenals de maaltijden. 
De vrijwilligers organiseerden ook een vis-BBQ voor de kinderen, kochten verf en ander knutselmateriaal aan met het budget en trokken op uitstap naar een natuurpark. Met het budget werd de toegang tot het park, maar ook het transport ernaartoe bekostigd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen knutselen & op uitstap

 

Marokko

Ook in 2016 trokken Bouwordevrijwilligers massaal naar Marokko om er in en rond Taroudant aan de slag te gaan.  20 groepen jongeren (in totaal 188 personen tussen 15 en 30 jaar) hielpen er mee te bouwen aan vrouwencentra, schooltjes en gemeenschapscentra en/of verzorgden en animeerden er kinderen.

In totaal werd er 37 866,76€ uitgegeven aan technisch en educatief materiaal op 8 verschillende projecten.

Het gaat o.a. om 8 matrasjes voor babybedjes, 4 houten kinderbedjes, 1 houten bed + matras voor een jongere met handicap, kledij, spelletjes, speelgoed (o.a. badje met ballen, puzzelmatten, macramé, scoobido, hoelahoeps, springtouwen, 2 zwembadjes, puzzels), knutselpapier, scharen, knutselverf en penselen, crêpepapier, voetballen en basketballen, tennisraketten, sportoutfits, grimeverf, kinderwagens, divers poetsmateriaal, Pampers, vochtige doekjes, papflesjes, slabbetjes, zalf voor rode billetjes, emmers, wasmanden, fluitketel, bewaardozen. Daarnaast werd met dit budget maar ook traktaties voor de kinderen betaald.
Belangrijk om weten hierbij is dat via eventuele overschotten ook toekomstige kosten (Pampers bv.) bekostigd kunnen worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast werd er het diverse technische werkmateriaal mee aangekocht voor de bouw/verdere bouw/afwerking van de gemeenschapscentra (vrouwencentra), schooltjes en afwateringskanalen. Het gaat om: zand, cement, gravel, dakspanen, kiezelstenen, bakstenen, bekisting en mallen voor bekisting, nagels, ijzerdraad, hout, meerdere kruiwagens en ladders, witte cement, pleister, schuurpapier, borstels, verfborstels en verf, plakband, meerdere schoppen, emmers, steengruis, wapening, …
Ook de technische werkkrachten en de transportkosten van het nodige werkmateriaal naar de diverse dorpen werden met dit budget betaald.

 

 

 

 

 

 

 


Affensou - vrouwencentrum

 

 

 

 

 

Imoulasse - ingebruikname vouwencentrum

 

 

 

 


Ouetchrane - afwateringskanalen bouwen

Een nog uitgebreider dossier met realisaties kan je hier inkijken.

Bouworde en de verschillende projecten willen alle vrijwilligers in elk geval heel erg bedanken voor hun inzet! Het is mooi om zien hoe jullie inspanningen zich vertaald hebben in deze (en andere) geweldige resultaten!

DIKKE MERCI!

Schrijf je in!

Kalender

07/10 : Evaluatie groepsbegeleiders
Evaluatie voor jongeren die in 2017 een vrijwilligersreis vo ... meer info
07/10 : Preparee België - herfstkampen
  Voorbereidende vorming voor vrijwilligers die ... meer info
25/11 : Lancering Aanbod Vrijwilligersreizen 2018
25/11/2017 LANCERING VRIJWILLIGERSREIZEN 2018 Ben jij gebet ... meer info
Bekijk kalender

Nieuwsbrief

* verplichte velden
/ /

Doe meer

Er zijn verschillende mogelijkheden om méér te doen voor Bouworde vzw. Onder het motto 'vele handen maken licht werk' dragen wij alle initiatieven een bijzonder warm hart toe ... meer info