Bouworde Vlaanderen VZW

 • slide
 • slide

Langdurig vrijwilligerswerk

 • Praktisch
 • Op kamp in 2018
PH1460

Filippijnen: 27/09-23/11/2014

Cabiao

 • Prijs:€ 1950 + € 100
 • Max. aantal deeln.:8 VL (21 - 30 jaar)
 • Omschrijving:Bouwen met en voor lokale bevolking, lesgeven aan kinderen
 • Soort: Ecologisch bouwkampFondsenwervingInt. paspoortSociaal bouwkampTechnisch bouwkampVaccinatieVisum

De Filipijnen heeft heel wat natuurlijke schoonheid te bieden. Door de eeuwen heen werd er echter niet spaarzaam omgegaan met de natuur. De gevolgen van de klimaatsverandering zijn hier sterk te voelen. Foundation Cabiokid zet zich in om de principes van permacultuur bekend te maken bij de plaatselijke bevolking. Met deze ecologische levenswijze wil de Foudation Cabiokid een oplossing bieden voor de oorzaken van de klimaatsverandering. 

Vrijwilligers leren gedurende een tweetal weken op het project Cabiokid over de principes van permacultuur en over ecologisch bouwen met bamboe. Deze technieken worden nadien toegepast door de vrijwilligers. Ze helpen bij het bouwen van een  plaatselijk gemeenschapsproject, aanplanten van bomen, tuinieren en werken mee op het rijstveld.  Daarnaast wordt er ook een interactieve sessie voorzien voor kinderen uit de plaatselijke lagere school (5e en 6e leerjaar). De vrijwilligers helpen bij het begeleiden van deze ecologische sessie op het project Cabiokid en in de school.

Voor het tweede deel van het verblijf, reizen de vrijwilligers door naar de kust in het noord-oosten van de Filipijnen. Dit tweede project is gelegen op een schiereiland, vlak aan de zee.
Hier zullen ook technische, ecologische en sociale taken uitgevoerd worden.

Zo kunnen de vrijwilligers in nauwe samenwerking met de plaatselijke bevolking helpen bij het bouwen van een leercentrum en mee werken aan een bos- en zeebeschermingsproject. Dit in één van de laatste ongerepte stukken Filipijnse natuur, ter bescherming van bossen, natuur en dieren (zoals krokodillen).

Daarnaast worden ook sociale taken voorzien. De vrijwilligers kunnen helpen bij het uitwerken en begeleiden van educatieve activiteiten en lesmethoden voor kinderen van de Agta-gemeenschap. Deze gemeenschap is een semi-nomadische bevolkingsgroep uit de Filipijnen. Vrijwilligers gaan op zoek naar methoden die aansluiten bij de levensstijl van deze inheemse bevolkingsgroep. Ten slotte zijn ze ter plaatse bezig met het opstarten van een sociaal-economisch project. Vrijwilligers kunnen helpen bij het uitwerken van dit project.

Een intense interculturele ervaring, waar je letterlijk met en voor de plaatselijke bevolking leeft en werkt.

Taakomschrijving

Na een praktische inleiding in de principes van de permacultuur leren de vrijwilligers bouwen met bamboe. In nauwe samenwerking met plaatselijke bewoners passen ze de geleerde technieken toe op locatie. Ze helpen bij het ecologisch bouwen van een gemeenschapsproject, bij het tuinwerk, aanplanten van bomen, op het rijstveld… Daarnaast worden de vrijwilligers ingezet voor het begeleiden van educatieve sessies voor kinderen van de plaatselijke lagere school.

Nadien reizen de vrijwilligers verder naar een dorp aan de kust. Hier helpen ze bij de bouw van een leercentrum en werken ze mee aan een bos- en zeebeschermingsproject. Naast deze technische en ecologische taken, kunnen vrijwilligers ook sociale taken uitvoer. Er wordt gevraagd om het helpen bij de ontwikkeling van educatieve activiteiten en lesmethoden voor kinderen van de Agta-gemeenschap, een semi-nomadische inheemse bevolkingsgroep. Ook het helpen bij het opstarten van een sociaal-economisch lokaal project, behoort tot de mogelijkheid.

Verblijf

Vrijwilligers verblijven eerst in bamboehuis op de Foundation zelf met eco-toilet en eco-’douche’. Vervolgens reizen ze verder naar een lokaal project, aan de kust. Hier verblijft de groep eerst samen in een lokaaltje van de gemeente, in de buurt van het project.  Nadien verblijven ze ook een tijdje bij families van de Agta-gemeenschap. De slaapplaatsen zijn volgens aanvaardbare maatstaven, veilig en hygiënisch, maar sober. Er wordt (lokaal) eten voorzien. Vrijwilligers worden volledig ondergedompeld in de lokale cultuur.  Tijdens het verblijf is er de mogelijkheid om delen van het land te ontdekken.

Reisgegevens

Vlucht op Manilla, daar worden de vrijwilligers opgehaald door medewerkers van het project. Nadien verplaatsing met bus en/of boot naar twee lokale projecten.

Inbegrepen

Transport (H&T en  naar de projecten), logies en maaltijden tijdens de werkdagen, reis- en annulatieverzekering, verzekering BA en lichamelijke ongevallen, administratie en voorbereiding.

Niet inbegrepen

Onkosten vrije tijd (vervoer + logement en eten), persoonlijke medicatie en inentingen, internationaal paspoort, visum, onvoorziene taksen en heffingen.

Mee te nemen

 • werkkledij (stevige, waterdichte schoenen, zoals stapschoenen, werkhandschoenen)
 • slaapzak (voor evt. weekenduitstappen)
 • zaklamp / regenjas
 • deet + muskietennet
 • toiletgerief / persoonlijke medicatie

Fundraising?

Dit bouwkamp is een kamp met euro-symbool. Voor dit bouwkamp is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan dit kamp dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?

In de eerste plaats betaal je als deelnemer aan dit bouwkamp 100 euro extra. In ruil krijg je een pakket met gadgets die je kan verkopen. De 100 euro kan je zo terugverdienen*.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht, …).

Wat je concreet kan doen om extra centen in te zamelen voor jouw kamp ontdek je hier.

Ter info:

Voor alle ingezamelde fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers, …) en dekt, waar mogelijk, bankkosten.

Meer info? Stuur een mailtje naar Karen

* van de 100 euro gaat er 75 euro rechtstreeks naar je project. De resterende 25 euro vergoedt de productiekost van de gadgets.

Schrijf je in!

Kalender

21/10 : Bezoek ons tijdens Go Strange!
Gebeten door vrijwilligerswerk & benieuwd naar wat Bouwo ... meer info
18/11 : Evaluatie groepsbegeleiders
Evaluatie voor jongeren die in 2017 een vrijwilligersreis vo ... meer info
25/11 : Lancering Aanbod Vrijwilligersreizen 2018
25/11/2017 LANCERING VRIJWILLIGERSREIZEN 2018 Kriebelt het ... meer info
Bekijk kalender

Nieuwsbrief

* verplichte velden
/ /

Doe meer

Er zijn verschillende mogelijkheden om méér te doen voor Bouworde vzw. Onder het motto 'vele handen maken licht werk' dragen wij alle initiatieven een bijzonder warm hart toe ... meer info