Bouworde Vlaanderen VZW

 • slide
 • slide

18-30 jaar

ES1400

Spanje: 28/06-11/07/2014

Apapa

 • Prijs:€ 495
 • Max. aantal deeln.:6VL+2NL
 • Omschrijving:In een dierenasiel, zowel technisch klusjes als zorgen voor de dieren.
 • Soort: Ecologisch bouwkampTechnisch bouwkamp

APAPA staat voor: Asociacion Protectora de Animales y Plantas de Ayamonte. Dit is de officiële naam van het honden- en kattenopvangcentrum in het meest zuidwestelijke puntje van Spanje, Ayamonte. In deze ‘refugio’ is plaats voor 100 honden en zo’n 40 katten. Helaas zijn deze plaatsen bijna altijd bezet, want in het zuiden van Spanje is het probleem van de ‘abandonados’ (= in de steek gelaten/achtergelaten dieren) nog steeds erg groot.
De dieren die binnenkomen bij APAPA krijgen medische verzorging, ze worden gevaccineerd en worden zo snel mogelijk gecastreerd of gesteriliseerd om zo extra voortplanting te voorkomen. De dieren kunnen zo lang als nodig in het asiel verblijven. Sommige dieren zijn binnen een week geadopteerd, andere zitten er maanden of jaren voordat ze een nieuwe thuis vinden. Het is sowieso altijd de bedoeling dat elk dier vroeg of laat een adoptiegezin vindt. Bijna elke dinsdag komt de dierenarts langs om nieuw binnengebrachte dieren te verzorgen of zieke dieren op te volgen. Het asiel probeert het verblijf voor de dieren zo aangenaam mogelijk te maken: De honden worden iedere dag uit hun hokken gelaten, ze krijgen dan tijd en ruimte om te spelen.
De dieren krijgen goed te eten en wonen samen in de buitenlucht. Er wordt ook geprobeerd om nooit meer dan 2 à 3 honden samen in 1 hok te zetten. De hokken zijn relatief ruim. De dierenverblijven worden elke voormiddag schoongemaakt.
De katten zijn vrij om hun slaapvertrek te verlaten en los te lopen in het omliggende terrein (dat uiteraard wel omheind en met draad overtrokken is).

Taakomschrijving

Er zijn meer dan voldoende taken voor jullie om te doen: Meehelpen met de verzorging van de dieren (voederen, hokken schoonmaken, …), Herstellen van hokken (er gaat altijd wel iets stuk met zoveel dieren die samen zitten) en vernieuwen van hokken (nieuwe draad plaatsen en dergelijke), Aanleggen van ‘terrasbouw’ op de speelweide, zodat dit begaanbaar wordt voor de verzorgers, Herstellen van "plonsbad" voor de honden, Assisteren bij het werk van de dierenarts (wie wil mag mee assisteren bij de operaties), En vooral: veel bezig zijn met de dieren, aandacht geven/spelen, want hiervoor is soms weinig tijd.

Verblijf

Het is heel belangrijk dat jullie zich ervan bewust zijn dat je letterlijk tussen de honden en katten zult leven! In het midden van het terrein (met rondom de dieren) staat er een gebouw. Dit bestaat uit verschillende ruimtes: Een kleine operatiekamer voor de dierenarts, een opslagplaats voor dierenbenodigdheden, een klein bureau, een slaapkamertje waar 2 1-persoonbedden in passen, een keukentje met zithoek en een badkamertje met toilet en douche. Dit alles is helemaal niet zo groot, dus vrijwilligers mogen zeker geen luxe verwachten. Jullie kunnen zelf nog kiezen hoe de slaapplaatsen (2 bedden + 1 caravan voor 2) worden verdeeld, maar het is best dat iedereen gewoon in tenten slaapt. Dit kan tussen de bomen net buiten het asiel zelf. De dieren kunnen de plaats voor de tenten niet bereiken.

Reisgegevens

Een vlucht op Faro of Sevilla, dan met openbaar vervoer naar het project.

Inbegrepen

Vlucht heen en terug, accommodatie en eten tijdens de werkweek (jullie krijgen een budget mee dat moet volstaan voor deze kosten), administratie en voorbereiding, verzekering (reisbijstand-, annulatie-, ongevallenverzekering en burgerlijke aansprakelijkheid).

Niet inbegrepen

Onvoorziene taksen en heffingen, accommodatie, eten en vervoer tijdens de vrije dagen, plaatselijke vervoerskosten (vb van luchthaven naar project), persoonlijke medicatie en inentingen.

Weetjes

 • Wat moet je meenemen: slaapzak, matje en tent (tent af te spreken in groep), een zaklamp, werkkledij ( ! stevige, waterdichte schoenen, zoals stapschoenen, werkhandschoenen ! ), toiletgerief / persoonlijke medicatie.
 • Verwachting van het asiel: het is belangrijk dat onze vrijwilligers Engels spreken en verstaan. Anders wordt het zeer moeilijk om met de verschillende verzorgers te kunnen communiceren.
 • Vrijwilligers die vies of bang zijn van honden of katten kunnen hier niets komen doen!!
 • De dieren in het asiel zijn zeer mensvriendelijk. Dieren die binnenkomen en agressief zijn naar mensen of andere dieren toe, kunnen helaas niet in het asiel blijven.
 • Een vrijwilliger van 2012 heeft zelf 1 hond geadopteerd.

Fundraising?

Dit bouwkamp is een kamp zonder euro-symbool. Voor dit bouwkamp hoef je geen extra fondsen in te zamelen omdat het project over voldoende materiaal beschikt.

Toch zijn extra inkomsten ook op dit kamp meer dan welkom. We moedigen extra fondsenwervingsacties dan ook graag aan.

Wat je concreet kan doen om extra centen in te zamelen voor jouw kamp (of voor een ander noodlijdend project) ontdek je hier.

Ter info

Voor alle ingezamelde fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers, …) en dekt, waar mogelijk, bankkosten.

Schrijf je in!

Kalender

18/11 : Evaluatie groepsbegeleiders
Evaluatie voor jongeren die in 2017 een vrijwilligersreis vo ... meer info
25/11 : Lancering Aanbod Vrijwilligersreizen 2018
25/11/2017 LANCERING VRIJWILLIGERSREIZEN 2018 Kriebelt het ... meer info
25/11 : Introductiemoment vrijwilligerspool
Voor nieuwe vrijwilligers organiseren we een introductiemome ... meer info
Bekijk kalender

Nieuwsbrief

* verplichte velden
/ /

Doe meer

Er zijn verschillende mogelijkheden om méér te doen voor Bouworde vzw. Onder het motto 'vele handen maken licht werk' dragen wij alle initiatieven een bijzonder warm hart toe ... meer info