Bouworde Vlaanderen VZW

  • slide
  • slide

18-30 jaar

EC1400

Ecuador: 01/10-28/10/2014

Parque Bambu

  • Prijs:€ 1595 + € 100
  • Max. aantal deeln.:7VL
  • Omschrijving:Bomen planten in navolging van de herbebossing.
  • Soort: Ecologisch bouwkampFondsenwervingInt. paspoortVaccinatie

Bospas Fruit Forest Farm is een familieboerderij met een sterk geloof in de filosofie en praktijk van permacultuur. De eigenaar, Piet Sabbe, is een Vlaming die in 1990 naar Ecuador kwam om er als technische assistent mee te werken aan een Indianenproject in Otavalo. Intussen heeft hij 15 hectare verwaarloosd land veranderd in een prachtig groen eiland. Zijn echtgenote, Olda Gabriela Peralta, is een Afro-Ecuadoriaanse van de havenstad Esmeraldas. Ze is een uitstekende kok, die goed overweg kan met de plaatselijke exotische ingrediënten, waarvan vele op de boerderij groeien: bananen, pinda, kokosnoot en maïs. Ze is zeer geïnteresseerd in het uitwisselen van nieuwe recepten en in het aanleren van Salsa en Merengue.

Zowel Piet als Olda zijn pioniers in natuurconservatie en ecotoerisme in het bekken van de Guallupe Rivier. Ze zijn ook leden van een boerenorganisatie en betrekken er de plaatselijke bevolking bij. De naam Bospas staat voor Bosque de Paz (Vredesbos) en is voortgesproten uit de overtuiging dat planten en bomen essentieel zijn voor het leven, de voedselzekerheid en de sociale vrede. Als de mensheid zich in de komende decennia niet ernstig gaat toeleggen op het beschermen van bestaande natuurlijke ecosystemen en het herbebossen van grote schrale oppervlaktes op aarde (vooral in de tropische gebieden), zal de verwoestijning zich uitbreiden en zal de oppervlakte landbouwgrond inkrimpen, waardoor er gewelddadige conflicten zullen ontstaan over het bezit van vruchtbare gronden en waterbronnen. Bospas Farm / Bosque de Paz draagt zijn boompje bij om de aarde te groenen.

Terzake werkt Bospas samen met Bouworde in het kader van compensatie van ecologische voetafdruk. Iedere deelnemer die met het vliegtuig naar een Bouworde-project reist, betaalt een symbolische bijdrage, waarmee Piet en Olda ter plekke duurzame herbebossing opstarten. In dat kader werd een eerste stuk land van 15 ha aangekocht ter herbebossing.

Taakomschrijving

Planten van bomen en ecologische doe-stage.

Verblijf

De vrijwilligers verblijven op het project.

Reisgegevens

Vlucht op Quito. Met privé-vervoer naar het project. De reisroute met e-ticket wordt tien dagen voor vertrek opgestuurd. Bij het verlaten van Ecuador moet je een exittaks betalen.

Inbegrepen

Vlucht H/T en taksen, transport naar project, accommodatie en eten tijdens de werkweek, administratie en voorbereiding, verzekering (reis-, annulatie-, ongevallen-, BA).

Niet inbegrepen

Onvoorziene taksen en heffingen, exit-taks, reisdocumenten, medicatie en inentingen, accommodatie, eten en vervoer tijdens de vrije dagen, terugkeer naar Quito met openbaar vervoer.

Mee te nemen

  • werkkledij (stevige, waterdichte schoenen, zoals stapschoenen, werkhandschoenen)
  • zaklamp / regenjas
  • toiletgerief / persoonlijke medicatie
  • verzekeringspapieren

Fundraising?

Dit bouwkamp is een kamp met euro-symbool. Voor dit bouwkamp is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan dit kamp dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?

In de eerste plaats betaal je als deelnemer aan dit bouwkamp 100 euro extra. In ruil krijg je een pakket met gadgets die je kan verkopen. De 100 euro kan je zo terugverdienen*.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht, …).

Wat je concreet kan doen om extra centen in te zamelen voor jouw kamp ontdek je hier.

Ter info:

Voor alle ingezamelde fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers, …) en dekt, waar mogelijk, bankkosten.

Meer info? Stuur een mailtje naar Karen

* van de 100 euro gaat er 75 euro rechtstreeks naar je project. De resterende 25 euro vergoedt de productiekost van de gadgets.

Schrijf je in!

Kalender

18/11 : Evaluatie groepsbegeleiders
Evaluatie voor jongeren die in 2017 een vrijwilligersreis vo ... meer info
25/11 : Lancering Aanbod Vrijwilligersreizen 2018
25/11/2017 LANCERING VRIJWILLIGERSREIZEN 2018 Kriebelt het ... meer info
25/11 : Introductiemoment vrijwilligerspool
Voor nieuwe vrijwilligers organiseren we een introductiemome ... meer info
Bekijk kalender

Nieuwsbrief

* verplichte velden
/ /

Doe meer

Er zijn verschillende mogelijkheden om méér te doen voor Bouworde vzw. Onder het motto 'vele handen maken licht werk' dragen wij alle initiatieven een bijzonder warm hart toe ... meer info