Bouworde Vlaanderen VZW

 • slide
 • slide

18-30 jaar

BE1402

België: 10/08-23/08/2014

Brussel

 • Prijs:€ 50
 • Max. aantal deeln.:5VL(18-30 jaar)
 • Omschrijving:Workshops, taallessen, activiteiten organsieren in een asielcentrum
 • Soort: Sociaal bouwkamp
Volzet

Sint-Pieters-Woluwe telt één van de opvangcentra voor asielzoekers van Fedasil. Het is een transitcentrum, maar door het grote tekort aan opvangplaatsen blijven de asielzoekers hier langer dan normaal (vroeger enkele dagen, tegenwoordig weken of soms zelfs maanden). Het centrum heeft een capaciteit van 99 opvangplaatsen. Momenteel verblijven er meer dan 100 "residenten". De overgrote meerderheid zijn mannen en niet-begeleide minderjarigen, naast enkele families.

Taakomschrijving:

Strikt genomen is het de taak van het centrum om bed, brood en bad aan te bieden maar ze willen graag meer doen dan enkel dat. Vroeger was er in Sint-Pieters-Woluwe minder nood aan activiteiten omdat de asielzoekers er nooit lang bleven maar sinds de crisis in de vluchtelingenopvang is daar nu des te meer nood aan. Het centrum heeft echter niet de capaciteit om heel veel te organiseren (het is een klein centrum) dus de hulp van vrijwilligers is hier heel erg welkom. Mogelijke taken voor jullie:

 • Taallessen: Nederlands, Frans en/of Engels.
 • Hulp bij activiteiten: sport, ontspanning, ook buiten het centrum.
 • Allerlei vormingsactiviteiten en workshops opzetten en begeleiden, bij voorkeur creatieve workshops.
 • Hulp bij kleine technische werken.

Verblijf:

Je zal niet op het project zelf slapen, maar heel dicht in de buurt ervan. De vrijwilligers eten samen met de residenten in het centrum.

Reisgegevens:

Trein naar Brussel-Centraal, dan metro 5 Hermann-Debroukx. Afstappen in het station Pétillon. Uitgang "Vrijwilligersstraat" nemen. Naar links en dan de eerste straat achter de lichten rechts. Deze straat is de Palmboomstraat, waar het centrum zich ook bevindt.

Inbegrepen:

Accommodatie en eten tijdens de werkweek, administratie, voorbereiding en bijkomende verzekering.

Niet inbegrepen:

Accommodatie, eten en vervoer tijdens de vrije dagen.

Mee te nemen:

 • toiletgerief / persoonlijke medicatie
 • verzekeringspapieren

Weetjes:

Je zal vooraf één keer naar het project gaan om zo al wat meer achtergrond te hebben over het project en zo kan je ook al eens nadenken over de mogelijkheden van activiteiten; Opmerking van een vrijwilliger van 2012: "We bezorgden hen niet alleen een tijdverdrijf, we brachten hen ook meer in contact met elkaar (ze zeggen zelf dat ze voor onze komst vooral optrokken met andere asielzoekers met dezelfde etniciteit, en dat ze dankzij ons veel meer zijn gaan interageren over de grenzen van afkomst heen)"

Fundraising?

Dit bouwkamp is een kamp zonder euro-symbool. Voor dit bouwkamp hoef je geen extra fondsen in te zamelen omdat het project over voldoende materiaal beschikt.

Toch zijn extra inkomsten ook op dit kamp meer dan welkom. We moedigen extra fondsenwervingsacties dan ook graag aan.

Wat je concreet kan doen om extra centen in te zamelen voor jouw kamp (of voor een ander noodlijdend project) ontdek je hier.

Ter info

Voor alle ingezamelde fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers, …) en dekt, waar mogelijk, bankkosten.

Schrijf je in!

Kalender

21/10 : Bezoek ons tijdens Go Strange!
Gebeten door vrijwilligerswerk & benieuwd naar wat Bouwo ... meer info
18/11 : Evaluatie groepsbegeleiders
Evaluatie voor jongeren die in 2017 een vrijwilligersreis vo ... meer info
25/11 : Lancering Aanbod Vrijwilligersreizen 2018
25/11/2017 LANCERING VRIJWILLIGERSREIZEN 2018 Kriebelt het ... meer info
Bekijk kalender

Nieuwsbrief

* verplichte velden
/ /

Doe meer

Er zijn verschillende mogelijkheden om méér te doen voor Bouworde vzw. Onder het motto 'vele handen maken licht werk' dragen wij alle initiatieven een bijzonder warm hart toe ... meer info